Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тренінг щодо розширеного використання системи GeneXpert® та Xpert МТБ/RIF
27.08.2015
13:16

Тренінг щодо розширеного використання системи GeneXpert® та Xpert МТБ/RIF

З 25 по 27 серпня 2015 року у штаб-квартирі європейського бюро компанії Cepheid HBDC (Франція, Моренс-Скопонт), глобального виробника лабораторних діагностичних систем  GeneXpert® , відбувся міжнародний тренінг щодо використання системи GeneXpert та Xpert МТБ/RIF.

З грудня 2010 року Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує країнам, ураженим епідемією туберкульозу, використовувати системи GeneXpert  для швидкої діагностики захворювання на туберкульоз.

Системи GeneXpert та Xpert МТБ/RIF дають можливість одночасно  виявити молекулярно-генетичним методом збудник у мокротинні і визначити чутливість мікобактерії туберкульозу до рифампіцину. Це дозволяє  протягом 2 годин визначити, чи є в мокротинні ДНК мікобактерії туберкульозу  та з перших днів призначити пацієнту адекватну терапію.  

Упродовж тренінгу було презентовано портфель аналізів компанії, стратегію контролю аналізів, технічне обслуговування  та догляд за системою, платформу дистанційного керування моніторингу RemoteXpert, впровадження якої  в Україні заплановане на листопад 2015 року.

У заході взяли участь фахівці з лабораторної діагности туберкульозу Білорусі, Таджикистану та України. Від ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» тренінг відвідала лабораторний спеціаліст Наталія Кампос-Родрігес.

 

 

Інші новини