Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Історія Галини Шишової, яка працює неподалік лінії фронту в Україні
28.02.2024
08:58

"Тренінги з імунізації дають моральну підтримку медикам Донецької області". Історія Галини Шишової, яка працює неподалік лінії фронту в Україні

У рамках трирічного проєкту Європейського Союзу та Європейського регіонального бюро ВООЗ "Вакцинація рятує життя" Україна отримала підтримку для впровадження вакцинації від COVID-19 та інших щеплень, змогла зменшити прогалини в охороні здоров’я, зокрема завдяки підвищенню рівня знань та навичок медичних працівників.

Доктор Галина Шишова усе своє життя та кар'єру присвятила епідемічному добробуту Донеччини.  Сьогодні вона працює для Донецького ОЦКПХ та опікується програмою імунізації. 

"Головна мета моєї роботи – охоплення щепленнями населення в області було 95%. Водночас аби були відсутні випадки та спалахи таких захворювань, як поліомієліт, кір, дифтерія тощо", каже вона. 

Галина проводить тренінги для своїх колег, які працюють у Донецькій області, більша частина якої опинилась в окупації. Це надзвичайно складні умови, адже поблизу міста Слов'янськ (Донецька область) проходить лінія фронту, а саме місто регулярно обстрілюється російськими військами. Проте там продовжують жити люди, а значить треба щепити населення та навчати колег. 

Тренінги ВООЗ

Тренеркою доктор Шишова стала завдяки тренінгам, які організовувала VPI team спільно з Центром громадського здоровʼя та усіма державними відомствами, які опікуються імунізацією в Україні. Регулярну ресурсну підтримку тренінгів в Донецькій області надає WHO Ukraine у співпраці з Європейським Союзом

Загалом у 2023 році доктор Шишова успішно завершила курс  на онлайн платформі для менеджерів середньої ланки програми імунізації. Потім у травні 2023 навчально-практичний тренінг "Проведення кураторської підтримки для надавачів послуг з імунізації". Після цього — тренінг "Імунізація на практиці". 


А вже у 2024 році успішно склала тренінг для менеджерів середньої ланки програми імунізації. На цьому тренінгу учасники підвищили свою кваліфікацію, отримала нові навички та дізналися про нові ідеї для проведення тренінгів для медичних працівників. 

"Окрема подяка за переклад модулів та підручників з питань імунізації. Це дуже допомогло зануритися в контекст та надолужити прогалини у знаннях. Якби не вони, я б не змогла потрапити на курси та навчатися", - каже вона. 

Проведення тренінгів в Донецькій області

Доктору Шишовій вдалось провести два тренінги у місті Слов’янськ та один в місті Краматорськ Донецької області для  52 сімейних лікарів та медичних сестер й братів.

В лютому 2024 заплановано проведення аналогічних тренінгів. Проте у зв’язку з погіршенням безпекової ситуації — довелось скасувати захід у місті Лиман.

 При виборі будівель для проведення тренінгів враховується наявність бомбосховища та можливість швидкого виходу з будівлі у разі загострення ситуації, зокрема, повітряної тривоги та наземних обстрілів. 

"Усі для кого я проводжу тренінги — дуже зацікавлені в отриманні нових знань, практичних заняттях. У нас завжди багато питань щодо мікропланування, моніторингу, організації мобільного пункту щеплення, холодовому ланцюгу, безпеці ін’єкцій тощо. Також тренінги дають моральну підтримку медикам Донецької області. Ми відчуваємо, що нас не забувають, що наша робота помітна", — каже вона. 

Два роки роботи в період повномасштабної війни

"Як почалась для мене повномасштабна війна? Вранці 24 лютого 2022 року подзвонили з роботи й запитали "де я". Кажу — їду на роботу. Мені відповідають: якщо ще не доїхала до Краматорська, то повертайся назад! Трасу перекрито, почалася війна, Маріуполь захопили російські війська. Був просто шок. Ще не відійшла від 2014 року після окупації частини Донецької та Луганської областей. Тільки дах вдома перекрили, ремонт зробили. І  все наново. На початку повномасштабної війни я на пару місяців виїжджала з області завдяки волонтерам, які допомагали з евакуацією. Тоді поштовхом залишити дім стало пряме влучення ракети у Краматорський вокзал на початку квітня 2022 рок, внаслідок якого постраждало майже 200 людей. Незабаром я повернулася додому, бо потрібно було працювати", - згадує доктор Шишова. 

Головна мета — порятунок людських життів

Підсумовуючи досягнення, доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні, каже, що внесок ЄС у систему охорони здоров'я України важко переоцінити.

"Спільними зусиллями нам вдається підтримувати як медичних працівників, так і пацієнтів під час повномасштабної війни”, – каже він. "Багато відданих своїй справі лікарів, фельдшерів та медсестер, таких людей, як Галина Шишова, продовжують працювати у надзвичайно складних і часто небезпечних умовах. Тому дуже важливо продовжувати забезпечувати медиків усім необхідним, зокрема технічною та консультативною підтримкою, заради головної мети — порятунку людських життів", — підсумовує доктор Хабіхт.

Джерело сайт ВООЗ: https://bit.ly/48E52bD

Інші новини