Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві обговорили проект стратегії з елімінації вірусних гепатитів
18.06.2018
16:00

У Києві обговорили проект стратегії з елімінації вірусних гепатитів

З 12 по 15 червня 2018 року відбулася консультативна зустріч національних експертів з аналізу тягаря захворювань на вірусний гепатит В та С та обговорення проекту Стратегії з елімінації вірусних гепатитів.

Протягом чотирьох днів роботи учасники зустрічі обговорили та узгодили дані щодо вірусних гепатитів в Україні, провели моделювання сценаріїв елімінації вірусних гепатитів, обговорили проект «Стратегії з елімінації вірусних гепатитів В та С в Україні до 2030 року». Тріангуляція даних та моделювання проводились із залученням міжнародних експертів з Center for Disease Analysis (CDA) (http://centerforda.com/), які спеціалізуються на проведені моделювання тягаря хвороб, сценаріїв з елімінації, що стануть основою для політичних рішень у протидії вірусним гепатитам.  

Зустріч відбулась за підтримки та за участю фахівців Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Програми з елімінації гепатиту С в Грузії та офісу Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Південно-Кавказького регіону.

Учасники зустрічі обговорили проект «Стратегії з елімінації вірусних гепатитів В та С в Україні до 2030 року», а також її комплементарність із дотичними стратегіями та програмами (стратегія безпеки крові, імунопрофілактики, зменшення шкоди від вживання психоактивних речовин, інфекційного контролю). Досвідом реалізації програми з елімінації вірусного гепатиту С поділилися експерти з Грузії, які впроваджують аналогічну стратегію з 2015 року, а також представник БО «Лікарі без кордонів», який розповів про здобутки з елімінації ВГ в Бразилії.

Проект стратегії розроблено фахівцями Центру громадського здоров’я із залученням  провідних експертів України в рамках виконання Глобальної Стратегії сектору охорони здоров’я щодо вірусних гепатитів на 2016-2021 роки – «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів» ВООЗ та Плану дій сектору охорони здоров’я з боротьби з вірусними гепатитами у Європейському регіоні.

Метою Стратегії є досягнення протягом 2019-2030 років зниження рівня захворюваності на вірусні гепатити В та С, зменшення показників інвалідності та смертності від хвороб, викликаних вірусними гепатитами В та С, через впровадження дієвої системи заходів з профілактики, діагностики та лікування.

Зазначена Стратегія ґрунтується на принципах громадського здоров’я, її реалізація орієнтована на профілактику нових випадків захворювання, виявлення нових та існуючих випадків, забезпечення загального доступу до лікування, покращення здоров’я та збільшення тривалості життя. Завдяки такому підходу буде забезпечено максимальну доступність послуг належної якості для населення на основі спрощених та стандартизованих втручань, дотримання принципу справедливості у доступі до ресурсів та послуг, залучення спільнот та ефективної взаємодії державного, приватного та громадського секторів.

Проблематика вірусних гепатитів має наскрізну природу та стосується різних сфер охорони здоров’я. Саме тому, на думку фахівців, реалізація стратегії повинна містити заходи з інфекційного контролю, безпеки крові, імунізації, зменшення шкоди, фармменеджменту, програм дитинства та материнства тощо. Саме вирішення проблем фрагментарності та відсутність комплементарності зазначених програм є одним із ключових завдань Стратегії з елімінації вірусних гепатитів В та С, яку обговорили національні експерти під час зустрічі.

До уваги учасників зустрічі також було представлено аналітичний звіт ВООЗ щодо ситуації з вірусними гепатитами в Україні (оцінку проведено 2017 року). 

Інші новини