Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві відбувся тренінг з впровадження програм зовнішньої оцінки якості лабараторних досліджень пов'язаних з ВІЛ
11.06.2019
17:02

У Києві відбувся тренінг з впровадження програм зовнішньої оцінки якості лабараторних досліджень пов'язаних з ВІЛ

6 – 7 червня у м. Києві відбувся тренінг з імплементації програм зовнішньої оцінки якості лабораторних досліджень, пов’язаних з ВІЛ.

Учасниками тренінгу стали фахівці регіональних лабораторій закладів охорони здоров’я, що здійснюють лабораторні дослідження з діагностики ВІЛ-інфекції та  у подальшому, будуть впроваджувати програми зовнішньої оцінки якості лабораторних досліджень з виявлення серологічних маркерів ВІЛ із застосуванням швидких тестів у своєму регіоні.

Даний тренінг був спрямований на  ознайомлення учасників із застосуванням методів параметричної та непараметричної статистики для забезпечення технологічного контролю лабораторних досліджень відповідно до вимог національного стандарту України ДСТУ EN ISO 15189:2015 «Лабораторії медичні. Вимоги до якості та компетентності». 

Тренер заходу – Ірина Сергіївна Танасійчук, к.мед.н., асистент кафедри клінічної лабораторної діагностики Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, ознайомила учасників із основами описової статистики та методиками розрахунку статистичних показників з використанням програми Microsoft Excel, надала покрокові інструкції щодо верифікації нового реактиву перед застосуванням, щодо визначення біологічних референтних інтервалів або меж прийняття клінічних рішень.

Тренінг було проведено в рамках проекту SILab «Підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров'я України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров'я в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)», що впроваджується Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR).

Інші новини