Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У липні зареєстрували два випадки правця: у 7-річної дитини і 84-річної жінки
27.07.2021
10:49

У липні зареєстрували два випадки правця: у 7-річної дитини і 84-річної жінки

У липні до Центру громадського здоров’я надійшло два оперативних повідомлення про зареєстровані випадки правця.

Так, як повідомив Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб, у Львівській області на правець захворіла дитина віком 7 років.

На початку липня дитину госпіталізували до травматологічного відділення львівської дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» із відкритим переломом кісток правого передпліччя. За тиждень у дитини з’явилися симптоми правця — скорочення м’язів нижніх кінцівок, клонічні судоми тіла, тризм, «сардонічна посмішка», опістотонус. Дитину перевели до реанімаційного відділення. Введено протиправцевий імуноглобулін.

Дитина вакцинована з порушенням календаря щеплень — отримала лише 1 щеплення проти правця до 1 року. Епідрозслідування триває.

Ще одне повідомлення надійшло від Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб. Захворіла 84-річна жінка.

Імовірно, жінка інфікувалася, коли працювала на дачній ділянці, адже, як з’ясувалося в ході медичного огляду, на лівій п’яті захворіла мала трофічну виразку. На п’яту добу після цього зі скаргами на біль у горлі, дискомфорт і утруднення при ковтанні їжі захворіла звернулася по медичну допомогу до сімейного лікаря. Оглянувши захворілу сімейний лікар виявив неврологічну симптоматику та запідозрив гостре порушення мозкового кровообігу. Того ж дня після низки дообстежень жінку госпіталізували до відділення реанімації. Стан захворілої був важкий, жінка скаржилася на спазм жувальної мускулатури, порушення ковтання тягнучі болі потиличної мускулатури. Увечері лікарі зафіксували наростання дихальної недостатності, жінку ​​перевели на ШВЛ. За весь час перебування в стаціонарі захворіла була у вкрай важкому стані. Два дні потому жінка померла.

Повноцінних даних про проведення щеплень проти правцю в жінки не було. Зі слів сімейного лікаря та запису в медичній документації жінка отримала два щеплення проти правця в 1996 році.

Всього в Україні за 5 місяців 2021 року — із січня до травня — зареєстрували 2 випадки правця. За аналогічний період 2020 року виявили 5 випадків недуги. Всього в 2020 році зареєстрували 12 випадків правця.

Нагадаємо, правець — це інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, унаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Найнебезпечнішим є сільськогосподарський та побутовий травматизм, які пов’язані з забрудненням рани ґрунтом.

Від 3 до 21 дня після інфікування можуть з’явитися симптоми захворювання, зокрема: головний біль, спазми м’язів обличчя, підвищення температури та надмірне потовиділення; м’язові спазми — часто в шлунку, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, неконтрольоване скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм), ламкість кісток, ускладнення дихання.

Без вчасної медичної допомоги хвороба може призвести до смерті.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли, оскільки імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація.

Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.

Вакцина від правця та дифтерії безоплатна. Для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

Інші новини