Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Львівській області внаслідок отруєння грибами померла жінка. Як правильно збирати та споживати гриби?
15.09.2023
13:18

У Львівській області внаслідок отруєння грибами померла жінка. Як правильно збирати та споживати гриби?

У Львівській області зафіксували перший цього року смертельний випадок отруєння грибами. Про це повідомив Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. 

"На жаль, організм 73-річної жінки не переніс отруєння токсичними речовинами, що спричинили їстівні гриби. Пацієнтка на 7-ий день перебування в лікарні у відділенні інтенсивної терапії померла", - йдеться у повідомленні. 

Наразі 76-річний чоловік жінки перебуває у стані середньої важкості й отримує необхідну медичну допомогу, розповіла Наталія Жукровська, лікарка із загальної гігієни відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського оЦКПХ.

Раніше у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомляли, що подружжя пенсіонерів із Трускавця потрапило до лікарні після споживання квашених груздів.

Гриби подружжя скуштувало 2-го вересня, вже наступного дня жінка почала скаржитися на болі в животі й діарею. По допомогу вона звернулася на третій день, її госпіталізували до інфекційного відділення, а через чотири доби через погіршення стану її перевели до відділення інтенсивної терапії.

У чоловіка такі ж скарги з’явилися через тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували 11-го вересня.

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів

Гриби - доволі специфічний продукт, який містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини ( фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають "важкою" їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

  • Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних рин
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота та блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
 

Інші новини