У Львівській області внаслідок отруєння грибами померла жінка. Як правильно збирати та споживати гриби?
У Львівській області зафіксували перший цього року смертельний випадок отруєння грибами. Про це повідомив Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
"На жаль, організм 73-річної жінки не переніс отруєння токсичними речовинами, що спричинили їстівні гриби. Пацієнтка на 7-ий день перебування в лікарні у відділенні інтенсивної терапії померла", - йдеться у повідомленні.
Наразі 76-річний чоловік жінки перебуває у стані середньої важкості й отримує необхідну медичну допомогу, розповіла Наталія Жукровська, лікарка із загальної гігієни відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського оЦКПХ.
Раніше у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомляли, що подружжя пенсіонерів із Трускавця потрапило до лікарні після споживання квашених груздів.
Гриби подружжя скуштувало 2-го вересня, вже наступного дня жінка почала скаржитися на болі в животі й діарею. По допомогу вона звернулася на третій день, її госпіталізували до інфекційного відділення, а через чотири доби через погіршення стану її перевели до відділення інтенсивної терапії.
У чоловіка такі ж скарги з’явилися через тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували 11-го вересня.
Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів
Гриби - доволі специфічний продукт, який містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини ( фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають "важкою" їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
- Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних рин
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами:
- нудота та блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!