Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У МОЗ спростували фейк про запровадження карантину в Україні через спалах гепатиту А 
03.11.2023
08:30

У МОЗ спростували фейк про запровадження карантину в Україні через спалах гепатиту А 

У мережі ширяться фейки щодо спалахів вірусного гепатиту А в регіонах України та запровадження карантину через це. Як наголосив у своєму Facebook заступник міністра охорони здоровʼя - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, неправдивою є й інформація про спалах ВГА на Івано-Франківщині.

"На території Івано-Франківської області немає спалаху гепатиту А. Усі випадки, зареєстровані в регіоні, – поодинокі та не мають спільного епідеміологічного зв'язку", - заявив пан Кузін.

Водночас він додав, що на Вінниччині справді зафіксовано спалах гепатиту А, там з 16 жовтня по медичну допомогу звернулись 262 людини, наразі у лікарнях залишаються 111 пацієнтів. У регіоні вакцинують медиків та коло контактних осіб із хворими.

На сьогодні джерела спалаху ВГА на Вінниччині не встановили. Проби води та перевірка ринків й підприємств з виробництва харчових продуктів вказують на відсутність постійного джерела вірусу, що могло б призвести до спалаху.

Памʼятайте, що випадки гепатиту А постійно реєструють в Україні. Ви можете інфікуватися, якщо випʼєте заражену воду або зʼїсте продукти, які готував хворий. 

За даними Центру громадського здоров'я, загалом в Україні за 9 місяців 2023 року зареєстровано 314 випадків вірусного гепатиту А. За 2022 рік було зафіксовано 281 випадок.

Уберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила: 

- миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; 

- вживання лише кип’яченої води; 

- миття овочів та фруктів. 

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!

Інші новини