Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Сумській області чоловік отруївся грибами. Не нехтуйте цими правилами при збиранні та споживанні грибів
21.09.2023
13:17

У Сумській області чоловік отруївся грибами. Не нехтуйте цими правилами при збиранні та споживанні грибів

У Сумській області зафіксували новий випадок отруєння грибами. Постраждалий – пенсіонер з м.Шостки. Про це повідомляє Шосткинський районний відділ Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Відомо, що чоловік споживав смажені пластинчасті гриби, здебільшого сироїжки, зібрані в лісі біля села Білиця Ямпільської громади. "Наразі хворий перебуває на лікуванні в КНП "Шосткинська ЦРЛ" ШМР", - йдеться у повідомленні.

У Сумському оЦКПХ додали, що, за статистикою, найбільше людей отруюються саме при споживанні пластинчастих грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймають за їстівні сироїжки, які ще "не розкрилися". 

Як потрібно збирати та вживати гриби: поради

Нагадаємо, страви з грибів вважаються "важкими" для перетравлення через клітковину хітин, що входить до їхнього складу. Тому їх не можна вживати дітям до 12 років, вагітним та жінкам, що годують грудьми.

Не купуйте гриби на стихійних ринках, не збирайте їх біля трас, вздовж залізничних колій, поблизу промислових підприємств. Не беріть занадто молоді чи старі гриби, адже їх легко переплутати з отруйними; не збирайте невідомі вам гриби; не куштуйте їх сирими. 

Не збирайте гриби в посушливу погоду: вони пересихають, віддавши воду й збільшивши концентрацію токсинів. Готуйте гриби протягом першої доби після їхнього збирання, варіть щонайменше тричі не менш як 30 хвилин. Готові грибні страви зберігайте в холодильнику в емальованому посуді не більше за добу.


 

За перших ознак отруєння - нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, холодні кінцівки, марення, поява галюцинацій - звертайтеся по медичну допомогу за номером 103, не займайтеся самолікуванням.

ЦГЗ нагадує, що у вересні у Львівській області зафіксували перший цього року смертельний випадок отруєння грибами. Організм 73-річної жінки не переніс отруєння токсичними речовинами. 76-річний чоловік жінки теж отруївся грибами, він перебуває у стані середньої важкості.

Інші новини