Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
26.07.2021
17:43

У Запоріжжі після вживання в’яленої риби подружжя захворіло на ботулізм 

За оперативними повідомленнями від Запорізького обласного центру контролю та профілактики захворювань, у Запоріжжі зафіксували випадок захворювання на ботулізм із двома постраждалими.

Захворіли 59-річний чоловік і 58-річна жінка після вживання в’яленої риби (лящ в’ялений чищений) промислового виготовлення, придбаної в місцевому супермаркеті.

Захворілих у важкому стані госпіталізували каретою швидкої допомоги до обласної лікарні наступного дня після отруєння. Обом ввели протиботулічну сироватку.

В обох захворілих важкий перебіг хвороби, діагноз підтверджено лабораторно — у крові виявлено ботулотоксин типу «Е», так само й у залишках риби, якою вони отруїлися.

Через три тижні обох постраждалих перевели до реанімаційного відділення обласної інфекційної лікарні. Півтора тижні потому жінка померла.

Спеціалісти Запорізького міського управління Держпродспоживслужби розпочали санітарно-епідеміологічне розслідування: проведено позаплановий захід державного нагляду за торговельною компанією, у якій продавався отруєний продукт. Зокрема, виявлено низку порушень: продаж харчових продуктів із потужностей, що не пройшли державну реєстрацію та не отримали експлуатаційного дозволу, неправильне маркування та відсутність контролю терміну придатності харчового продукту.

Санітарно-епідеміологічне розслідування триває.

Нагадуємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

В’ялена чи сушена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів:

  • така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише за кип’ятіння впродовж 10–15 хвилин;
  • може бути заражена в природних умовах, оскільких резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
  • соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари.

Аби вберегтися від небезпеки, віддавайте перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консерв;
  • консерв домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Інші новини