Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
 Україна  офіційно переходить на нові стандарти лікування ВІЛ
06.06.2019
15:53

Україна офіційно переходить на нові стандарти лікування ВІЛ

Це найновіші рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, які включають вимоги до лікування ВІЛ-інфікованих з позиції громадського здоров’я. 

5 червня 2019 року Міністерство охорони здоров’я Наказом №1292 затвердило новий клінічний протокол із застосування антиретровірусних препаратів для лікування та профілактики ВІЛ-інфекції. Новий клінічний протокол медичної допомоги - це клінічна настанова, обрана Міністерством охорони здоров’я України для її застосування на території України як клінічного протоколу без проходження процедури її адаптації. У даному випадку новий клінічний протокол є перекладом «Зведеної настанови із застосування антиретровірусних препаратів для лікування та профілактики ВІЛ-інфекції: рекомендації з позицій громадського здоров’я», розробленої Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Відтепер лікування інфекційної хвороби стане не лише ефективнішим, зручнішим, але й економічно-доступнішим. Використання практикуючими лікарями нового протоколу та впровадження сучасних дієвих підходів у веденні людей, які живуть з ВІЛ  сприятиме покращенню якості медичної допомоги, яка надається  таким людям, збільшенню рівнів охоплення лікуванням, покращення якості та тривалості їх життя.

За новим підходом, в якості основної схеми лікування використовуватиметься схема з долутегравіром. З цією діючою речовиною був розроблений комбінований препарат, який виробляє 9 компаній. Завдяки цьому вартість однієї дози препарату стала дешевшою в 6 разів та нині для України коштує 5 грн 40 копійок. Інноваційний комбінований препарат поєднує в собі декілька діючих речовин, а отже пацієнт може приймати лише одну таблетку раз на день. 

Новий протокол передбачає, що діагностування ВІЛ відтепер можливо лише 2 швидкими тестами різних виробників. Ця норма дасть змогу поставити людину на облік швидше, а отже швидше розпочинати лікування ВІЛ-інфекції та досягнути цілей Глобальної стратегії ЮНЕЙДС 90-90-90. 

«Україна стає першою серед країн Східної Європи та Центральної Азії, яка вводить нові рекомендації ВООЗ для лікування та профілактики ВІЛ на офіційному рівні. Це дуже значний крок на шляху до подолання ВІЛ-інфекції в Україні. Інноваційне лікування, профілактика, тестування, а головне підхід до лікування з позиції  громадського здоров’я дозволить нам врятувати тисячі життів та забезпечити їм повноцінне та здорове майбутнє», - зазначив генеральний директор Центру Володимир Курпіта.  

Окрім цього новий протокол дозволяє використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції. Препарати PrEP (pre-exposure prophylaxis), які з минулого року є в Україні, рекомендується вживати групам ризику:

  • особам, що перебувають у дискордантних парах (у випадку коли один партнера є ВІЛ-позитивним, а інший - ні);
  • чоловікам, що практикують секс із чоловіками;
  • людям, що вживають ін’єкційні наркотики;
  • людям, що надають сексуальні послуги за винагороду

Найбільша інновація нового протоколу - введення підходу громадського здоров’я для лікування та профілактики ВІЛ. Він передбачає, що медичні послуги з виявлення, профілактики та лікування ВІЛ надаватимуться комплексно.  

Окрім цього, використання підходу громадського здоров’я дозволить максимальний доступ населення до високоякісних медпослуг через спрощення та стандартизацію підходів, а також зберегти баланс між впровадженням найкращих доказових стандартів медичної допомоги та методів, доцільних у великомасштабних програмах в умовах обмежених ресурсів.

Основними елементами підходу громадського здоров'я при лікуванні ВІЛ є:

  • використання спрощених формулярів лікарських засобів; 
  • широке застосування комбінацій з фіксованою дозою для лікування першого ряду у дорослих, підлітків та дітей; 
  • надання медичної допомоги та лікарських засобів пацієнтам в місці надання медичних послуг безкоштовно; 
  • децентралізація та інтеграція послуг, в т.ч. перерозподіл обов'язків; та застосування спрощеного підходу до клінічного моніторингу. 

Довідково:Глобальна мета боротьби з ВІЛ-інфекцією полягає в тому, щоб до 2020 року 90% ВІЛ-інфікованих знали про свій діагноз, 90% з них - отримали лікування, а 90% цих людей мали понижене вірусне навантаження.

Інші новини