Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
рифапентин
15.09.2022
09:54

Україна отримала інноваційний препарат для профілактичного лікування туберкульозу

У вересні в заклади охорони здоров'я всіх регіонів України буде доставлено інноваційний препарат рифапентин, який використовується для профілактичного лікування туберкульозу. Поява в країні цього препарату стала можливою завдяки злагодженій роботі Міністерства охорони здоров'я, Центру громадського здоров'я та Медзакупівель. Рифапентин вперше закуплено за кошти державного бюджету. 

Важливим компонентом у подоланні епідемії туберкульозу є не тільки безпосереднє лікування активної форми цього захворювання у людей, а й його профілактування серед певних груп населення. Наприклад, людей, які живуть з ВІЛ, людей, які контактують з хворими на туберкульоз або серед груп підвищеного ризику щодо розвитку туберкульозу.

При цьому профілактичне лікування має дві основні цілі:

  • захистити людей, які вже інфіковані бактерією туберкульозу, від розвитку активного туберкульозу; 
  • захистити людей, які не інфіковані, але схильні до ризику зараження туберкульозом, від зараження в першу чергу. 

Крім широко застосовуваного шестимісячного курсу щоденного прийому ізоніазиду ВООЗ рекомендує використовувати нові, більш короткі схеми профілактичного лікування препаратами пролонгованої дії. Рекомендовані в даний час укорочені схеми включають рифапентин плюс ізоніазид щодня протягом одного місяця, рифапентин плюс ізоніазид щотижня протягом трьох місяців, рифампіцин плюс ізоніазид щодня протягом трьох місяців і щоденну монотерапію рифампіцином протягом чотирьох місяців. Рифапентин  входить до складу скорочених схем профілактичного лікування – одномісячної (для людей віком від 13-ти років і старше) та тримісячної (для людей віком від 2-х років і старше) схем у поєднанні з ізоніазидом.

Клініцисти повинні вибрати відповідну схему лікування на основі результатів чутливості до препаратів передбачуваного джерела захворювання (якщо відомо), супутніх захворювань (наприклад, ВІЛ), потенційної взаємодії між ліками, а також надання профілактичного лікування завжди має ґрунтуватися на правах людини та повазі до пацієнта.

Застосування Рифапентину для профілактичного лікування туберкульозу врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 лютого 2020 року № 530 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 6 жовтня 2021 № 2161) «Стандарти охорони здоров’я при туберкульозі» та рекомендаціями ВООЗ.

З роз’яснювальною метою Центр громадського здоров’я провів для фахівців протитуберкульозних служб України семінар на тему «Особливості застосування інноваційного препарату – Рифапентин. Профілактичне лікування». Мова йшла, зокрема, про можливість чи небажаність поєднання рифапентину з іншими лікарськими засобами, його застосування у пацієнтів з супутніми хронічними захворюваннями та переносимість препарату, тактикою у разі пропуску лікування та особливостями під час вибору схем профілактичного лікування. 

Семінар допоміг учасникам зустрічі обмінятися професійним досвідом та поширювати інформацію щодо застосування цього препарату. Цей захід не єдина змога вдосконалити медичну практику і Центр громадського здоров'я продовжить надавати подальшу методичну допомогу регіональним ТБ-командам, які навіть у військову пору сумлінно виконують свою роботу та впроваджують інновації.

 

Інші новини