Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна взяла участь у 66-й сесії Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров'я у Копенгагені
16.09.2016
22:31

Україна взяла участь у 66-й сесії Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров'я у Копенгагені

З  12 по 15 вересня у Копенгагені (Данія) відбулась 66-та сесія Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров'я. Представники 53-х країн зібралась для обговорення низки інноваційних робочих планів, що мають особливу вагу для охорони громадського здоров’я. Ці плани, перш за все, покликані активізувати заходи й укріпити політичну прихильність у роботі таких напрямків як: здоров’я біженців та емігрантів, здоров’я жінок, сексуальне та репродуктивне здоров’я, неінфекційні захворювання, ВІЛ-інфекція/СНІД, вірусні гепатити, інтегровані послуги та використання даних у системі громадського здоров’я.

Україну на цій події представляли виконуюча обов'язки Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун та директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» Наталія Нізова.

Для подолання епідемії ВІЛ та туберкульозу в Україні існує потреба, перш за все, об’єднати зусилля для врегулювання перешкод, що нині існують у системі охорони здоров’я України. «Наразі є істотний прогрес у напрямку подолання передачі ВІЛ-інфекції та сифілісу від матері до дитини у Європейському регіоні, і це є великим успіхом. Новий план дій у секторі охорони здоров’я, зокрема щодо напрямку подолання ВІЛ-інфекції, буде слугувати потужним інструментом щоб прискорити досягнення цілей Fast Track у Європейському регіоні вцілому і в Україні зокрема» - зазначила Наталія Нізова.

Новий план дій по ВІЛ-інфекції/СНІДу полягає у прийнятті невідкладних, пришвидшених рішень, що стосуються надання лікування всім, хто його потребує, з єдиною ціллю – подолання епідемії ВІЛ у Европейському регіоні ВООЗ до 2030 року.  За словами директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанни Якаб, стратегії і плани розвитку, що були винесені на розгляд Регіонального комітету, мають надзвичайно велике значення на регіональному та місцевому рівнях і є нерозривно пов’язаними із глобальними цілями на період до 2030 року та з регіональною політикою охорони здоров’я Здоров’я-2020 і покликані сприяти їх реалізації. «Маючи чіткі плани і спільні пріорітети, Регіон має змогу ефективно рухатися у напрямку досягнення цілі покращення здоров’я всіх людей. У 2016-2017 році ми підготуємо дорожню карту для реалізації Цілей сталого розвитку разом з політикою Здоров’я-2020 і новою концепцією громадського здоров’я. У 2017 році дорожня карта буде представлена Регіональному комітету і покаже, як пришвидшити процес за допопомогою відповідної політичної прихильності» - повідомила Жужанна Якаб.

Разом з тим було представлено Звіт роботи Європейського регіонального бюро ВООЗ, що вмістив детальний і комплексний аналіз і став задокументованим варіантом  єдиного механізму моніторингу для індикаторів політики Здоров'я-2020, неінфекційних захворювань (НІЗ) і Цілей сталого розвитку.

Досягнення Цілей сталого розвитку потребує відчуття співпричетності усіх країн до процесу і детального планування ефективних практичних заходів, що зроблять політику громадського здоров’я невід’ємним компонентом національних планів у сфері розвитку.

Для України участь цьому процесі визначає фундаментальні основи та дає ключові орієнтири, що сприяють впровадженню змін у чинній медичній системі.

Інші новини