Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна запроваджує сучасні підходи до терапії лікарсько-стійкого туберкульозу
01.10.2018
19:30

Україна запроваджує сучасні підходи до терапії лікарсько-стійкого туберкульозу

17–21 вересня 2018 р. Україну відвідала експертка місії Комітету зеленого світла д-р Кай Блондал. Візит відбувся за технічної підтримки Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Україна розпочинає повномасштабне впровадження рекомендацій ВООЗ і регіонального Комітету зеленого світла щодо реалізації сучасних підходів до ведення випадку туберкульозу, зокрема лікарсько-стійкого.

Під час національних зустрічей та консультацій в рамках місії Комітету зеленого світла фахівці обговорювали такі основні питання:

  • інформація про сучасну глобальну та регіональну політику протидії туберкульозу, плани ВООЗ щодо оновлення стратегії лікування лікарсько-стійкого ТБ, схем лікування та інноваційних ліків, які застосовують для лікування ТБ відповідно до рекомендацій ВООЗ;
  • обмін останніми даними щодо впровадження нових ліків та коротких схем лікування і анонсу ВООЗ щодо ключових оновлень у веденні випадку лікарсько-стійкого туберкульозу, визначення подальших кроків України для належного запровадження сучасних режимів та врахування ризиків із застосуванням позицій препаратів, щодо яких істотно зменшаться показання для призначення, а саме ін’єкційних препаратів;
  • включення додаткових областей до пілотної групи протитуберкульозних регіонів із оцінюванням їхньої готовності;
  • визначення досягнень національної протитуберкульозної програми на шляху подолання ТБ і пошук оптимальних шляхів розв’язання проблемних питань.

Україна вже подала заявку на безкоштовну донаційну програму Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на 3 268 курсів, що складає близько 100% від розрахункової річної потреби регіонів. У масштабах країни в цивільному секторі бедаквілін стане доступний орієнтовно із січня 2019 р., а в рамках державних закупівель за кошти 2018 р. заплановано закупити близько 2 500 курсів деламаніду.

Із метою розширення доступу до нових протитуберкульозних ліків (бедаквіліну і деламаніду) заплановано включити додаткові пілотні регіони для впровадження нових препаратів, які розпочнуть лікування за новим стандартом уже до кінця цього року з поступовим розширенням протягом 2019 р.

У рамках місії відбулися візити до регіональних протитуберкульозних закладів Херсонської та Сумської областей, за результатами яких відзначено високий рівень підготовки регіонів і виконання основних вимог ВООЗ щодо належного впровадження нових ліків. Отож ці області будуть включені до групи пілотних регіонів та одними з перших отримають доступ до нових протитуберкульозних препаратів (додатково до Вінницького, Київського, Харківського, Миколаївського, Одеського, Львівського, Дніпропетровського, Житомирського регіонів).

Під час місії Комітету зеленого світла д-р Кай Блондал і спеціалісти Центру громадського здоров’я МОЗ України працювали з фахівцями регіональних протитуберкульозних служб, обговорювали питання впровадження нормативно-правової бази щодо використання у роботі міжнародних клінічних протоколів, брали участь у роботі лікарських консиліумів з ведення випадку ТБ зі стійкістю до препаратів, надавали організаційно-методичну допомогу з питань забезпечення умов для впровадження нових ПТП на регіональному рівні відповідно до вимог ВООЗ та провели практичні семінари із залученням лікарів-фтизіатрів Херсонської та Сумської областей. Особливу увагу було приділено формуванню ефективних режимів хіміотерапії хворих на туберкульоз із лікарською стійкістю, вимогам інфекційного контролю та необхідності забезпечення відповідного клініко-лабораторного моніторингу та жорсткого ДОТ-супроводу протягом усього курсу лікування.

Інші новини