Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українці можуть безоплатно отримати послуги з психічного здоров’я у сімейного лікаря вже у 865 медзакладах
18.01.2024
13:33

Українці можуть безоплатно отримати послуги з психічного здоров’я у сімейного лікаря вже у 865 медзакладах

Проблеми з психічним здоров’ям може переживати кожен. Адже від депресії, стресу, безсоння, вигорання, емоційного дисбалансу тощо ніхто не застрахований. Українці можуть отримати безоплатні послуги з психічного здоров’я у закладах первинної ланки медичної допомоги — у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Про це розповів міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, який разом з колегами представив результати підготовки сімейних лікарів до надання таких послуг.

За словами очільника МОЗ, можливість отримати психологічну допомогу на “первинці” — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Відтак, завдяки цьому пацієнти по всій країні можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря.

“...Будь-кому, а тим паче людині, яка відчуває погіршення психоемоційного стану, найлегше звернутися до свого сімейного лікаря. Бо це людина, яка поруч і яка вже знайома. Крім того, сімейні лікарі зазвичай знають про чинники та обставини, що впливають на здоровʼя їх пацієнтів. Це спрощує комунікацію, дозволяє бачити ситуацію комплексно й допомагає в лікуванні”, — наголосив міністр.

Ви можете обговорити із сімейним лікарем наявні порушення сну, тривалу відсутність апетиту, тривогу, нав'язливі думки про те, що може статися щось погане тощо.

Про що можна запитати сімейного лікаря:

  • Як зупинити напад панічної атаки
  • Як допомогти дитині впоратися з емоціями
  • Як підтримати чоловіка чи дружину, які повернулися з фронту
  • Чому треба дбати про себе, щоб дбати про інших
  • Як зняти постійну напругу в тілі
  • Які техніки самодопомоги існують, і як їх застосовувати
  • Якщо сум, страх чи агресія стали твоїм постійним фоном, що із цим робити
  • Чи нормально те, що я не витримую навантаження і обставини тощо

Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати вам допомогу і у разі потреби — перенаправити до вузького фахівця.

Наразі безоплатно послуги з психічного здоровʼя українці можуть отримати у медзакладах, які мають контракт із Національною службою здоровʼя України на пакет із супроводу та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на “первинці”. Йдеться про 865 закладів, найбільше яких на Дніпропетровщині (78), Харківщині (75) та Львівщині (51). З листопада 2022 року, коли пакет таких послуг був включений до Програми медичних гарантій, їх отримали вже понад 114 тисяч пацієнтів, з яких понад 18 тисяч дітей.

Крім того, для підвищення рівня знань сімейних лікарів щодо психічного здоровʼя на платформі Академії НСЗУ був відкритий онлайн-курс “Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP”. Цей курс пройшли вже понад 70 тисяч медпрацівників та лікарів не лише первинної, але й спеціалізованої та амбулаторної меддопомоги. Серед них — 16 тисяч сімейних лікарів, а це – кожен третій, тож шанси, що саме ваш лікар може розпізнати, діагностувати та підставити плече – дуже високі.

Активне навчання сімейних лікарів за програмою ВООЗ Mental Health Gap Action Programme, його масштабування всією країною та інтеграція послуги з психічного здоров'я на “первинку” — це комплексне державне рішення, яке вперше реалізують в Україні у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?” — ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Навіть якщо ваш сімейний лікар не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися. Не маючи відповідної підготовки для надання підтримки психічного здоров’я, він може знайти в системі фахівця, який зможе вам допомогти.

Нагадуємо, що послуга є абсолютно безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Переглянути понад 850 закладів первинної медичної допомоги, які мають відповідний контракт із НСЗУ, можна на інтерактивній мапі. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори “гарячої лінії” НСЗУ — для цього потрібно зателефонувати на 16-77.

Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, шукайте спеціаліста, найближчого до вашого місця проживання, за цим посиланням або за номером 16-77.

Матеріал підготовлено в рамках Всеукраїнської програми з ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Інші новини