Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українська делегація взяла участь у нарадах високого рівня з ліквідації туберкульозу та профілактики неінфекційних хвороб
01.10.2018
13:00

Українська делегація взяла участь у нарадах високого рівня з ліквідації туберкульозу та профілактики неінфекційних хвороб

У рамках 73 сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку минулого тижня відбулися дві знакові події для громадського здоров’я:

  • 26 вересня — засідання на тему «Об’єднані для подолання туберкульозу: термінові заходи реагування на глобальну епідемію»;
  • 27 вересня — всебічний розгляд питання профілактики неінфекційних хвороб та і боротьби з ними під гаслом «Час діяти».

До складу української делегації, яку очолював віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко та в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, входив перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко.

«Це перша в історії нарада такого глобального представницького формату з питань протидії туберкульозу — головного серед інфекційних хвороб убивці людей в XXI ст. — і вже третя щодо профілактики неінфекційних хвороб. Схвально, що цього тижня одноголосно прийнято дві ключові політичні декларації, які спонукатимуть світ наблизитись до виконання Цілей сталого розвитку, які були прийняті державами — членами ООН у вересні 2015 р., і зокрема цілі № 3 «Забезпечення здорового способу життя та сприяння процвітанню для всіх у будь-якому віці, — коментує Віктор Ляшко, — Нарешті настав час, коли світові лідери домовилися взяти на себе особисту відповідальність за зусилля своїх країн для подолання туберкульозу та з профілактики та лікування неінфекційних хвороб».

Глави держав і урядів, які взяли участь у Нараді високого рівня з протидії туберкульозу, погодилися до 2022 р. мобілізувати 13 млрд доларів США для забезпечення профілактики і допомоги хворим на туберкульоз, а також 2 млрд доларів США для наукових досліджень. Вони взяли на себе зобов’язання вжити рішучих заходів для боротьби з лікарсько-стійкими формами недуги, удосконалити підзвітність і приділяти першочергову увагу проблемам, що зачіпають права людини, таким як стигматизація щодо ТБ, котра досі поширена в багатьох країнах світу.

Розглянувши питання неінфекційних захворювань, світові лідери погодилися взяти на себе політичне зобов’язання удосконалити законодавства і податково-бюджетні заходи, спрямовані на захист людей від тютюну, нездорових продуктів харчування та інших шкідливих виробів, наприклад, шляхом обмеження реклами алкоголю, запровадження заборон на куріння і оподаткування цукровмісних напоїв.

Цього тижня було ухвалено революційні рішення, котрі мають привести до перемоги над туберкульозом і зменшення тягаря неінфекційних недуг. Але цих амбітних цілей в Україні буде важко досягти через уторгнення та постійні атаки російських військ на українські території. Саме на цьому наголошувала у свої виступах в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун: «Нам необхідне визнання та рішучі дії міжнародної спільноти, а також окремої уваги потребують проблеми та труднощі, з якими стикаються жителі окупованих Росією територій України, адже вони залишаються без належної медичної допомоги, ліків та захисту, пов’язаного з інфекційними та неінфекційними захворюваннями та їхніми наслідками. Російські окупанти продовжують жахливо та грубо порушувати права людини».

Детальніше з виступами в. о. міністра охорони здоров’я України на Генеральній асамблеї ООН можна ознайомитися на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Інші новини