Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Баку
04.10.2022
12:49

Українські фахівці протитуберкульозної служби відвідали інноваційний міжнародний курс в Баку

Нещодавно делегація фахівців регіональних протитуберкульозних служб взяла участь в інноваційному міжнародному курсі з питань протидії туберкульозу  відповідно до рекомендацій ВООЗ за запрошенням WHO Collaborating Centre on prevention and control of tuberculosis in prisons та за сприяння МОЗ України та Центру громадського здоров'я у тісній співпраці з міжнародним тренінговим центром в м. Баку, Азербайджан.

Команда українських фахівців 19-23 вересня 2022 року була присутня на Міжнародному курсі для співробітників НТП та медичних закладів України на тему «Використання нових рекомендацій ВООЗ щодо діагностики та лікування туберкульозу», Баку, Азербайджан.

З боку делегації з України були присутні представники Івано-Франківської, Закарпатської, Запорізької, Чернігівської, Чернівецької, Полтавської, Харківської, Київської, Донецької, Рівненської, Хмельницької, Херсонської, Одеської, Львівської областей та м.Київ.

Міжнародний курс відкривали: Огтай Гюзалов – Евро ВООЗ; Натаван Аліханова – представник Глобального лікарського фонду (GDF); Рафаель Мехтієв – Головне медичне управління МІністерства юстиції; Ірада Ахундова – керівник міжнародного тренінгового центру та Хандре Харманджи – представник ВООЗ, Баку. Також були присутні експерти євроВООЗ – Кай Блондал, Ельміра Гурбанова, Анна Чіобану та провідні фахівці протитуберкульозної служби Баку – Айсель Асланова, Ягут Гараєва, Ірада Мамаєва, Мусалім Амірасланов, Фузулі Гусейнов.

Очолювала міжнародну делегацію з України – завідувач відділу управління та протидії туберкульозу ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Яна Терлеєва.

На курсі були розглянуті питання:

  • «Огляд нових рекомендацій ВООЗ щодо лікування лікарсько-чутливого туберкульозу»
  • «Огляд нових рекомендацій ВООЗ щодо лікування лікарсько-стійкого  туберкульозу»
  • «Огляд нових рекомендацій ВООЗ: латентна ТБ-інфекція»
  • «Діагностика латентного туберкульозу»
  • «Алгоритми діагностики туберкульозу з урахуванням нових рекомендацій ВООЗ по режимам лікування»
  • «Реформи та перспективи організації протитуберкульозної служби»
  • «Фінансування протитуберкульозної служби»
  • «Система раннього оповіщення в Quan TB»
  • «Рекомендації ВООЗ по лікуванню туберкульозу у дітей та підлітків»
  • «ТБ-індикатори плана дій боротьби з туберкульозом у Європейському регіоні на 2023-2030 роки»

За результатами тренінгу був проведений круглий стіл та кожен з учасників та представників протитуберкульозної служби Баку змогли обговорити питання лікування та профілактики туберкульозу.

Також учасники отримали міжнародні сертифікати від організаторів – представників Євро ВООЗ та представників протитуберкульозної служби м.Баку.

Враховуючи те, що наразі Україна знаходиться на шляху оновлення діючих Стандартів надання медичної допомоги при туберкульозі з урахуванням нових рекомендацій ВООЗ у 2022 році, отриманий досвід допоможе імплементувати на практиці інновації в профілактиці, діагностиці та лікуванні туберкульозу.

Інші новини