Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україну відвідала відомий спеціаліст ВООЗ з питань ВІЛ/СНІДу
05.04.2017
14:33

Україну відвідала відомий спеціаліст ВООЗ з питань ВІЛ/СНІДу

3-4 квітня 2017 року з консультативним візитом Україну відвідала координатор з лікування та догляду Департаменту глобальних програм з ВІЛ/СНІДу та вірусних гепатитів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) доктор Мег Дохерті.

Доктор Мег Дохерті мала низку зустрічей з партнерами у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІД. Зокрема, вона зустрілася з представниками Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Всесвітньої організації охорони здоров’я, USAID, UNAIDS, UNICEF, PEPFAR, I-TECH, CDC та Мережі ЛЖВ.

Під час консультацій фахівці в сфері охорони здоров’я та, зокрема, спеціалісти з впровадження заходів з протидії ВІЛ/СНІДу отримали рекомендації щодо приведення національних інструкцій та протоколів з профілактики, діагностики та лікування ВІЛ/СНІДу у відповідність до міжнародних стандартів та рекомендацій ВООЗ.

Україна проводить ряд реформ в системі управління, бюджетування, охорони здоров’я та інших галузях, що мають вплив на модель та якість надання послуг у сфері ВІЛ/СНІДу, а також формування комплексу заходів у напрямку досягнення цілей Стратегії ЮНЕЙДС 90 90 90.

В умовах розбудови системи громадського здоров’я пріоритетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ - інфекції в Україні залишаються: забезпечення рівного доступу до консультування і тестування на ВІЛ/СНІД загального населення та представників груп ризику щодо інфікування ВІЛ/СНІД, вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб послугами догляду та підтримки, антиретровірусним лікуванням, попередження нових випадків інфікування ВІЛ/СНІД. Розширення обсягів антиретровірусної терапії дозволяє людям, що живуть з ВІЛ-інфекцією отримати шанс на якісне та продуктивне життя та розширює можливості попередження подальшої передачі ВІЛ-інфекції.

Поради та рекомендації доктора Мег Дохерті будуть враховані у плані оптимізації лікування ВІЛ/СНІДу на засадах громадського здоров’я. Це дозволить стандартизувати підходи з надання допомоги людям, що живуть з ВІЛ/СНІД, покращити якість надання послуг та більш ефективно використовувати наявні ресурси, що в свою чергу розширить охоплення на шляху досягнення цілей Стратегії ЮНЕЙДС 90 90 90.

Інформаційна довідка:

Доктор Мег Дохерті з вересня 2012 року є координатором з лікування та догляду Департаменту глобальних програм з ВІЛ/СНІДу та вірусних гепатитів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Женеві, Швейцарія. Має більш ніж 20-річний досвід роботи в сфері міжнародної охорони здоров'я, клінічних досліджень та освіти в широкому діапазоні глобальних пріоритетів в галузі охорони здоров'я, включаючи ВІЛ/СНІД, туберкульоз, ІПСШ, здоров'я матері і дитини та загальні інфекційні захворювання. Захистила докторську ступінь в галузі епідеміології та магістерську ступінь в галузі громадського здоров’я (Блумберг, Школа громадського здоров'я і Гарвардська медична школа).

Інші новини