Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Уряд США виділить Україні в 2017 році 37,5 млн доларів на боротьбу з ВІЛ/СНІД
27.02.2017
15:29

Уряд США виділить Україні в 2017 році 37,5 млн доларів на боротьбу з ВІЛ/СНІД

Уряд Сполучених штатів Америки, в рамках Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR), виділить Україні 37,5 млн доларів на боротьбу проти ВІЛ/СНІД. Дане рішення було ухвалено під час консультацій та обговорення операційних планів країн на 2017 рік (COP 2017), що проходили 20-24 лютого у Вашингтоні.

На закупівлю ліків та виробів медичного призначення виділено близько 5,6 млн. доларів США, в тому числі:

  • 15 тис річних курсів АРТ для забезпечення подальшого розширення обсягів лікування;
  • 4 тис річних курсів для проведення пре-контактної профілактики (PrEP);
  • 100 тис швидких тестів, реагентів для визначення вірусного навантаження та кількості лімфоцитів СД-4.

Крім того, майже 6 млн доларів США передбачено на укріплення системи охорони здоров’я.

«Успішні переговори в Вашингтоні стали результатом виконання країною своїх зобов’язань щодо збільшення державного фінансування. В Державному бюджеті на 2017 рік передбачено фінансування на закупівлю антиретровірусних препаратів у розмірі 684 млн грн, що на 171% більше ніж в 2016. Таким чином, держава зможе забезпечити додатково майже 40 тис пацієнтів, які раніше отримували лікування за кошти PEPFAR. Цей результат став можливим завдяки посиленню ролі державного лідерства та адвокаційних зусиль пацієнтських організацій, зокрема, Всеукраїнської мережі ЛЖВ», - підкреслив керівник відділу управління лікарськими засобами Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Сергій Страшук, який представляв урядовий сектор на зустрічі у Вашингтоні.

В результаті обговорення також була досягнута домовленість про розширення діяльності програми PEPFAR на Донецьку область, яка стане 12 регіоном PEPFAR, вже починаючи з цього року.

Успіхи та ефективну роботу України в сфері протидії ВІЛ/СНІД в 2016 році високо оцінили та відмітили на найвищому рівні.

«Міжнародне суспільство аплодує успіхам України, яка є яскравим прикладом досягнення результату в непростій економічній та політичній ситуації. Уряд України не словом, а ділом показує готовність до виконання міжнародних зобов’язань та контролю епідемії в країні» - зазначила посол і глобальний координатор PEPFAR Дебора Беркс.

Крім того, в ході консультацій було зауважено важливість створення та запуск діяльності Центру громадського здоров'я, що повинен стати лідером в сфері реалізації політики громадського здоров'я та реформування системи охорони здоров’я.

Інформаційна довідка:

В 2016 році, в рамках операційного плану країни (COP 2016) Україна отримала 10,6 млн. доларів США на закупівлю антиретровірусних препаратів та виробів медичного призначення для майже 40 тис. пацієнтів.

В 2015 році в рамках надзвичайного фінансування PEPFAR було виділено близько 10 млн доларів на закупівлю 18 000 річних курсів АРТ. 

Інші новини