Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Дніпропетровській області  за рік вдвічі більше людей, які живуть з ВІЛ, отримали доступ до медичних послуг
16.06.2017
17:35

В Дніпропетровській області за рік вдвічі більше людей, які живуть з ВІЛ, отримали доступ до медичних послуг

13-14 червня у Дніпрі відбулася підсумкова зустріч колаборативу з покращення якості ВІЛ-послуг, до якого залучено 39 сайтів АРТ області, в рамках проекту USAID RESPOND. Формат співпраці, запропонований проектом два роки тому, дозволив місцевим лікарям загальної практики, спеціалістам, медичним сестрам, соціальним працівникам охопити більше людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), послугами тестування, консультування, лікування та підтримки.

У зустрічі взяли участь представники ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» - заступник генерального директора з нагляду за неінфекційними хворобами Владислав Збанацький та заступник генерального директора з регіонального розвитку Роман Родина, які  презентували концепцію розвитку громадського здоров’я в України.

Завдяки роботі локальних команд, у першому кварталі 2017 року на диспансерний облік було поставлено удвічі більше пацієнтів (1000), ніж протягом аналогічного періоду 2016 року (482). Також завдяки зусиллям колаборативу, вперше майже всіх (92%) пацієнтів, які отримують позитивний результат тестування на ВІЛ під час перебування у стаціонарах області, беруть на диспансерний облік ще під час госпіталізації. Це нововведення дозволяє не «загубити» пацієнтів з позитивним результатом, призначити їм лікування та надати інші необхідні медичні послуги.

Попереду документування та поширення ефективних практик пілотних команд на інші медичні заклади області. Сьогодні локальні команди колаборативу працюють над розробкою нових заходів, спрямованих на покращення якості ВІЛ-послуг, які вже у вересні 2017 року будуть розглянуті Департаментом охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

Інші новини