Перейти до основного вмісту
10.09.2021
12:27

В Україні почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

Протягом серпня поточного року в Україні було зареєстровано 11 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 19 осіб (17 дорослих і 2 дітей) з Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської областей. 

Від початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. За оперативною інформацією станом на 10 вересня, в Україні вже зафіксовано 12 випадків отруєння дикорослими грибами. 

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 7 людей, у т.ч. 5 дітей, 2 з них померли (4 та 12 років) — зареєстрували у Вінницькій області. 

У Полтавській області зареєстровано 2 випадки, постраждали 3 людини, 1 з них померла, у Хмельницькій — 2 випадки, постраждали 4 людини. По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Миколаївській (3 людини), Рівненській (2 людини), Житомирській (2 людини), Запорізькій (1 людина), Львівській (1 людина) областях. У Тернопільській області внаслідок отруєння дикорослими грибами померла 1 людина. 

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Симптоми отруєння грибами:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.

 

Інші новини