Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні посилюють систему нагляду за несприятливими подіями після імунізації
02.10.2017
14:56

В Україні посилюють систему нагляду за несприятливими подіями після імунізації

Несприятливою подією після імунізації/туберкулінодіагностики (НППІ) вважається будь-яка проблема зі здоров’ям, що сталася після імунізації/туберкулінодіагностики. Збіг у часі не обов’язково означає, що саме вакцина чи туберкулін є причиною цієї проблеми.

Некоректно визначені причинно-наслідкові зв’язки НППІ негативно впливають на програми імунізації окремих країн і Європейського регіону в цілому, адже можуть створювати хибні уявлення про вакцинацію і викликати стурбованість серед населення, що спричиняє зріст відмов від вакцинації і знижує рівень імунізації.

Наприкінці вересня 2017 року в Бухаресті, Румунія, відбувся семінар із оцінки причинно-наслідкових зв’язків НППІ для країн із середнім рівнем доходів, організований Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). У заході взяли участь і представники від України – фахівці Центру громадського здоров’я та Державного експертного центру. Вони мали можливість обговорити шляхи вдосконалення розвитку систем нагляду за НППІ в Україні, обмінятися досвідом щодо вирішення найгостріших проблем нагляду за НППІ в різних країнах Європейського регіону та представити напрацювання проектів планів дій щодо продовження розвитку системи нагляду за НППІ в Україні.

В Україні за останні роки рівень імунізації впав до неприйнятно низького рівня. І хоча зараз ситуація налагоджується, підвищення рівня кваліфікації національних експертів  щодо  оцінки причин НППІ залишається актуальним.

Інші новини