Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні розпочато впровадження системи GxAlert, яка максимально скоротить терміни виявлення туберкульозу
06.12.2017
12:17

В Україні розпочато впровадження системи GxAlert, яка максимально скоротить терміни виявлення туберкульозу

Минулого тижня, за технічної підтримки проекту USAID «Challenge TB», в Україні розпочато впровадження системи GxAlert. Ця онлайн платформа призначена для оперативного опрацювання даних від систем для проведення молекулярно генетичних досліджень GeneXpert як на регіональному, так і на національному рівнях. Система GxAlert робить можливим відстеження роботи пристроїв GeneXpert (використовуються для швидкої лабораторної діагностики туберкульозу) в режимі реального часу, що дасть змогу оперативно отримувати дані щодо залишку витратних матеріалів (картриджів), термінів проведення технічного огляду та, завдяки вбудованому алгоритму сповіщень через СМС та електронну пошту, надасть змогу фахівцям отримувати дані про результат дослідження одразу після його завершення, що дозволить максимально скоротити терміни для призначення адекватного лікування пацієнтів з туберкульозом.

За участю представників Центру громадського здоров’я, спеціалістів компанії-розробника SystemOne у співпраці з фахівцями організації РАТН з 27 по 30 листопада до онлайн платформи було підключено 5 систем GeneXpert: Центральна референс лабораторія МОЗ України, лабораторії з діагностики 3-го рівня Чернігівської, Житомирської, Київської областей та м. Київ.

У планах – підключення до GxAlert усіх встановлених систем GeneXpert в Україні до закінчення І кварталу 2018 року. Після завершення встановлення необхідного обладнання та налаштувань права адміністрування системою GxAlert будуть передані Центру громадського здоров'я.

​Детальніше про те, як працює система, дивіться у короткому відеоролику:

Інші новини