Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
11.08.2020
13:04

В Україні станом на початок липня цього року лише 37% (від планового річного показника) дітей віком до року вакциновані від кору, паротиту, краснухи

Серед дітей віком 6 років (КПК-2) цей показник становить 41%.

Такий відсоток охоплення щепленнями від кору в Україні є недостатнім, щоб до кінця року досягнути 95%. Згідно із рекомендаціями ВООЗ, якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти та дорослі залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Цьогоріч від кору в Україні захворіло 245 людей, із них 19 — діти віком до року. 

Кір — гостра інфекційна вірусна хвороба. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина, яка захворіла. Сприйнятливість до кору надзвичайно висока. Захворіти можна у будь-якому віці.

Збудник кору передається повітряно-краплинним шляхом: через вдихання з повітрям найдрібніших крапель слизу, що містять віруси. Вони потрапляють в повітря під час чхання, кашлю або розмови хворої на кір людини.

Першою ознакою кору зазвичай є підвищення температури, що триває від 4 до 7 днів. На початковій стадії можуть виникати ломота у тілі, нежить, сухий кашель, почервоніння очей, сльозотеча і світлобоязнь, одутловатість обличчя. На другий день хвороби на внутрішній стороні щік спостерігаються плями. Вони мають невеликий розмір, білий колір і червону кайму.

На 3-4-й день хвороби з’являється висип. У 1-й день висипка зазвичай виникає на шкірі обличчя та верхній частині шиї. У 2-й день — розповсюджується на тулуб, стегна. На 3-й день висипка з’являється на гомілках та стопах. Висип тримається 5-6 днів, після чого блідне.

Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей віком до 5 років або у дорослих людей старше 30 років. Найсерйознішими ускладненнями є:

  • пневмонія;
  • ларингіт, ларинготрахеобронхіт;
  • кератит, увеїт, які можуть стати причиною сліпоти;
  • енцефаліт;
  • енцефаломієлополірадикулоневрит;
  • важка діарея і пов’язана з нею дегідратація;
  • отит;
  • у вагітних можуть бути самовільні аборти, передчасні пологи.

Найкращий захист від кору — імунізація живою комбінованою вакциною для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК). Вона зумовлює надійний і тривалий імунітет, а також попереджує розвиток тяжких форм недуги та ускладнень.

Нагадаймо, Всеукраїнська асоціація дитячої імунології та Українська академія педіатричних спеціальностей виступають за рутинну імунізацію під час пандемії COVID-19:

https://www.phc.org.ua/news/vseukrainska-asociaciya-dityachoi-imunologii-ta-ukrainska-akademiya-pediatrichnikh

Інші новини