Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні у грудні зареєстровано три випадки нового варіанту коронавірусу "Pirola" 
29.12.2023
12:08

В Україні у грудні зареєстровано три випадки нового варіанту коронавірусу "Pirola" 

За результатами секвенування лабораторно підтвердили минулого тижня три випадки нового варіанту коронавірусу під назвою "Пірола" (BA.2.86) у двох областях.

"Три випадки субваріанту коронавірусу "Пірола" виявили минулого тижня. Два — у Вінницькій області та один — у Кропивницькому. Захворілі — жінки старші за 50 років", — заявив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Він нагадав, що на сьогодні територією України циркулює 17 різновидів вірусу SARS-CoV-2 варіанту "Омікрон", за ними ведеться епідеміологічне спостереження.

"У Кіровоградській області зафіксували перший випадок нового штаму вірусу SARS-CoV-2 ВА.2.86 (Pirola), що належить до варіанту Omicron. Вірус виділили від хворої жінки з міста Кропивницький", — повідомляє Кіровоградський ЦКПХ.

Загалом за минулий тиждень в Україні зафіксували 8 709 випадків COVID-19. Унаслідок коронавірусу померли 43 українців, усі померлі старші за 30 років.

Симптоми "Піроли" такі ж, як і за інших варіантів COVID-19:

  • гарячка;
  • можливі кашель, задишка;
  • нежить;
  • головний біль;
  • втома;
  • чхання; 
  • біль у горлі; 
  • рідше – подразнення очей і висипи.

Нагадаємо, у Рівненській області на початку листопада завдяки секвенуванню, проведеному у вірусологічній референс-лабораторії ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України", підтвердили випадок нового варіанту коронавірусу під назвою "Пірола" (BA. 2.86). Захворів 20-річний чоловік.

Пам’ятайте, що єдиний дієвий спосіб забезпечити імунітет проти коронавірусної хвороби - вакцинація, особливо для людей, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітних, людей старших за 60 років та людей з ослабленою імунною системою, супутніми захворюваннями,  котрі мають найвищий ризик ускладнень.  Вакцини абсолютно безоплатні!

Читайте також:

Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19

Чому вакцинуватися завжди на часі?

У світі спостерігається сплеск захворюваності на COVID-19 — ВООЗ

Інші новини