Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні впроваджено пілотний проект з використання методу сухої краплі крові для ранньої діагностики ВІЛ-інфекції у новонароджених
07.12.2015
11:22

В Україні впроваджено пілотний проект з використання методу сухої краплі крові для ранньої діагностики ВІЛ-інфекції у новонароджених

ВООЗ в рамках оновленої стратегії профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини розглядає широке використання методу сухої краплі крові (СКК) для діагностики ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, як один з основних профілактичних напрямків у попереджені вертикальної трансмісії ВІЛ.

Доцільність тестування дітей з використанням методу СКК є наразі обґрунтованим та дозволяє в родопомічних закладах виявляти ВІЛ-інфекцію у дітей у перші 48 годин життя, що забезпечить своєчасне призначення АРТ дитині та подальше медичне спостереження її за місцем проживання.

Сьогодні метод СКК є стандартом медичної допомоги в Україні у рамках Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги дітям «ВІЛ-інфекція», затвердженого наказом МОЗ України № 92 від 24.02.2015 р. Проте, в Україні цей метод поки що не використовується у рутинній практиці.

На початковому етапі впровадження технології СКК в Україні, наказом МОЗ України від 07.08.2015 № 497 були визначені пілотні регіони, де зареєстровано найбільша кількість ВІЛ-інфікованих дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками – Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська області та м. Київ. З метою ефективної реалізації пілотного проекту фахівцями УЦКС були розроблені алгоритм взаємодії регіональних центрів профілактики і боротьби зі СНІДом з родопомічними закладами, інші інструктивні матеріали. 

З 23 листопада по 3 грудня 2015 р. фахівцями УЦКС проведено навчання персоналу пологових будинків (відділень, інших родопомічних закладів та лабораторій) методиці забору матеріалу методом СКК та проведенню відповідних лабораторних досліджень у 4-х пілотних регіонах.

За результатами дослідження будуть розроблені методичні рекомендації щодо здійснення алгоритму тестування на ВІЛ-інфекцію з використанням СКК у новонароджених та підготовлені пропозиції щодо широкого впровадження даного метода у практику в усіх регіонах України.

Термін виконання пілотного проекту – 1 рік. Реалізація пілотного проекту здійснюється за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

 

 

Інші новини