Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні впроваджується пацієнт-орієнтована модель лікування хворих на туберкульоз відповідно до рекомендацій ВООЗ
18.12.2017
12:18

В Україні впроваджується пацієнт-орієнтована модель лікування хворих на туберкульоз відповідно до рекомендацій ВООЗ

Нещодавно в Сумах відбувся навчальний семінар «Впровадження відеоДОТ в рамках пілотного проекту», метою якого було ознайомлення з методикою відео-контрольованого лікування (відеоДОТ) як одного з інструментів переходу на пацієнт-орієнтовану модель лікування хворих на туберкульоз.

Організаторами заходу виступили Управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації, Центр громадського здоров’я та Сумський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер.

На семінар були запрошені керівники протитуберкульозної служби регіонального рівня, головний позаштатний фтизіатр, лікарі-фтизіатри та середній медичний персонал, залучений в рамках впровадження пілотного проекту.

Під час семінару учасники ознайомились із пріоритетними напрямками впровадження відеоДОТ як пацієнт-орієнтованого підходу лікування хворих на туберкульоз, а також зі  світовим досвідом використання цієї методики та обговорили головні компоненти і основні заходи, необхідні для впровадження методики відеоДОТ у Сумському регіоні.

Впровадження електронних медичних технологій є однією із пріоритетних потреб сучасної стратегії ВООЗ «Покласти край туберкульозу». Використання відеоДОТ є перспективним заходом даного напряму за рахунок потенційної можливості  заощадження ресурсів, покращення взаємодії та можливості відділено підтримувати пацієнтів.  ВідеоДОТ дає можливість звести до мінімуму незручності та витрати пацієнтів, які щоденно навідуються до лікувального закладу для контролю за лікуванням.

Проект Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії туберкульозу на 2017-2021 рр. в Україні передбачає впровадження ефективних амбулаторних моделей надання медичної допомоги, які направлені на втілення цілісного орієнтованого на пацієнта підходу, що, в свою чергу, буде сприяти покращенню прихильності до лікування та його ефективності. Впровадження відеоДОТ в Україні може заощадити ресурси, які використовуються для спостереження за лікуванням та підтримки пацієнтів. Крім того, технології, які необхідні для відеоДОТ (наявність швидкісного Інтернету та смартфонів), є все більш доступними, навіть в умовах обмежених ресурсів.

Наразі Сумська область є лідером у впровадженні електронних медичних технологій, вона одна з перших організувала надання медичної допомоги хворим на туберкульоз із застосуванням відеоДОТ.  

Відкрив семінар Леонід Бондаренко, головний лікар Сумського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру, який окреслив стан надання лікування хворим на ТБ на амбулаторному етапі в регіоні та доповів про адміністративні заходи, які були вжиті для підготовки до впровадження відеоДОТ в регіоні.

Першу доповідь заходу презентувала Яна Терлеєва, завідувач Центру контролю за соціально-небезпечними захворюваннями Центру громадського здоров’я, яка доповіла про сучасні інноваційні підходи у веденні випадку ТБ з урахуванням пацієнт-орієнтованої моделі лікування відповідно до рекомендацій ВООЗ.

Наступні презентації представила Ольга Зайцева, лікар-фтизіатр Центру громадського здоров’я, яка розповіла про організацію відеоДОТ на рівні лікувального закладу, критерії призначення та припинення лікування за допомогою відеоДОТ, алгоритми дій медичного працівника при проведенні відеоДОТ та заходи в разі пропуску сеансу відеоДОТ пацієнтом.

Станіслав Боровков, ІТ-спеціаліст Центру громадського здоров’я, у своїй доповіді порушив питання забезпечення захисту персональних даних під час проведення процедури відеоДОТ та зупинився на основних моментах щодо мінімальних вимог до технічного обладнання та програмного забезпечення.

Завершуючи семінар, Яна Терлеєва зупинилась на питанні нагляду та забезпечення якості проведення відеоДОТ. Підсумовуючи захід, вона зазначила, що Сумський регіон демонструє повну готовність до застосування сучасних заходів телемедицини, наголосила на потенціалі лідерства регіону у впровадженні сучасних практик надання медичної допомоги хворим на туберкульоз та відмітила, що в подальшому досвід Сумської області із застосування відеоДОТ буде поширений на інші регіони України.

Інші новини