Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні за 2021 рік рівень охоплення щепленнями від поліомієліту — 53%. Цього недостатньо для безпеки громадського здоров’я
26.10.2021
16:55

В Україні за 2021 рік рівень охоплення щепленнями від поліомієліту — 53%. Цього недостатньо для безпеки громадського здоров’я

26 жовтня Центр громадського здоров’я разом із Міністерством охорони здоров’я, Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Центром з контролю та профілактики захворювань США (СDC) провели спільний брифінг присвячений Всесвітньому дню боротьби з поліомієлітом.

В Україні ситуація з поліомієлітом викликає занепокоєння. У вересні цього року зареєстрували випадок паралічу в 17-місячної дитини на Рівненщині.

Уже в жовтні фахівці Центру громадського здоров’я разом із Рівненським центром контролю та профілактики хвороб розпочали епідеміологічне розслідування випадку: дитина виявилася не вакцинованою.

«На сьогодні під загрозою — усі невакциновані діти віком до п’яти років. Поліомієліт може спричиняти параліч на все життя, а іноді — призвести до смерті. Я закликаю батьків не ризикувати здоров’ям своїх дітей! Перевірте вакцинальний статус дитини і якщо ви відмовилися від щеплень або пропустили їх з якихось причин, зверніться до сімейного лікаря чи педіатра проведіть їх», — наголосив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

Усі міжнародні партнери в один голос закликають українських батьків надолужити щеплення, щоби захистити дітей від поліомієліту.

Мурат Шахін, голова офісу ЮНІСЕФ в Україні зазначив: «Поліомієліт у будь-якій країні світу є загрозою для всіх дітей. Надзвичайно важливо, щоб ваші діти отримали щеплення згідно з національним календарем. Від поліомієліту немає ліків, а вакцинація — єдиний можливий захист».

Серед експертів брифінгу була також і Ірина Кисляк, фахівчиня відділу організації епіднагляду Центру. Пані Ірина була в складі епідеміологів, що проводили розслідування на Рівненщині.

«Наразі діти тимчасово ізольовані, до школи не ходять. Ми взяли зразки питної та стічної води. Проводяться вірусологічні дослідження у референс-лабораторії вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я. Результатів очікуємо», — коментує Ірина Кисляк.

Пані Ірина зазначила, що якби рівень вакцинації був достатнім, то цього випадку можна було б уникнути: «Невакциновані діти потрапляють у зону ризику. Звертаюсь до всіх батьків, які відмовилися вакцинувати своїх дітей: якщо у вашої дитини виникли симптоми — діарея, нудота, блювання, головний біль, біль у животі й горлі, лихоманка або кволість у руках чи ногах — потрібно негайно звернутися по допомогу до сімейного лікаря або іншого медичного працівника».

Також вона розповіла, що вже на початку жовтня було видано Розпорядження керівника робіт із ліквідації надзвичайної ситуації медико-біологічного характеру регіонального рівня. «Згідно з цим розпорядженням визначено кількість невакцинованих дітей та обсяг щеплень. Для уникнення скупчень було сформовано шість мобільних бригад, які приїжджали та робили щеплення, вели роз’яснювальну роботу з батьками», — розповіла пані Ірина.

Довідка

Поліомієліт —  інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він поширюється від людини до людини найчастіше через фекалії та слину, якими забруднено руки, їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина — і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 14 років. Щеплення — безоплатні та станом на 1 жовтня 2021 року всі області України забезпечені вакцинами в достатній кількості.

Інші новини