Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні запроваджується ефективне пацієнторієнтоване лікування  туберкульозу
23.03.2017
19:50

В Україні запроваджується ефективне пацієнторієнтоване лікування туберкульозу

Міністерство охорони здоров’я разом з Центром громадського здоров’я переглядають принципи лікування туберкульозу з акцентом на впровадження системи лікування, орієнтованої на потреби пацієнта. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в середньому через 2 тижні після дотримання правильного режиму лікування туберкульозу ймовірність заразити інших стає надзвичайно низька, тому пацієнти цілком можуть лікуватися в домашніх умовах, дотримуючись порад лікаря.

Про це сьогодні стало відомо під час прес-конференції «Ефективне лікування туберкульозу: амбулаторно VS стаціонарно», що відбулася в Українському кризовому медіа-центрі.

«На практиці це виглядає так: хворий іде до сімейного лікаря, обстежується, згідно з протоколом назначають лікування і видають препарат. І пацієнт вдома, у нормальних умовах у родині, проходить курс лікування під амбулаторним наглядом», – пояснила заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак.

Вона також додала, що Україна забезпечена необхідною кількістю препаратів у повному обсязі. Із них третину закупили за кошти державного бюджету (на суму понад 229 мільйонів гривень), дві третини – на кошти Глобального фонду (понад 410 мільйонів). Для хворих ці препарати безкоштовні.

Оксана Сивак підкреслила, що такий підхід не має на меті масово закрити протитуберкульозні заклади. Для людей, які потребують соціальної опіки залишать стаціонарний підхід, але в інших випадках, де є можливим амбулаторне лікування, будуть пропонувати лікування вдома, але з дотримання рекомендацій лікаря та режиму лікування.

«Модель буде переглядатися залежно від регіонів, але більшість людей мають лікуватися амбулаторно, бо це більш ефективний метод, визнаний у передових країнах світу», – зазначила Оксана Сивак. Вона додала, що оптимізація мережі закладів допомогла б зекономити величезні кошти. Наприклад, з’ясувалося, що у госпіталі одного з міст на 19 хворих – 30 осіб персоналу. На утримання та лікування на цей заклад витрачали 4 мільйони гривень на рік. При цьому, із цих 19 пацієнтів 10 лікуються вже більше 10 років, що ставить питання про ефективність лікування.

Спільний проект-дослідження ВООЗ і Глобального фонду щодо того, як збільшення частки амбулаторного лікування вплинуло на результати лікування, вже показав дуже позитивні результати. «Госпіталізація рекомендується тільки для тяжкохворих, це не обов’язково у всіх випадках. Одна з причин, чому мультирезистентний туберкульоз такий поширений у нашому регіоні – це тривала госпіталізація, у той час як в інших регіонах більшість пацієнтів лікуються амбулаторно», – підкреслив керівник відділу з питань туберкульозу Європейського регіонального бюро ВООЗ Масуд Дара.

Начальник відділу нагляду та лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлеєва зауважила, що для більшості пацієнтів тривала госпіталізація призводить до втрати соціальних та родинних зв’язків. Крім того, часто домашні умови пацієнтів значно кращі та більш відповідають вимогам інфекційного контролю ніж умови протитуберкульозних закладів. Це свідчить про те, що індивідуальний підхід до потреб пацієнта сприятиме успішному лікуванню. При цьому результати лікування хворих на ТБ порівняно однакові як для пацієнтів, які розпочинають його в стаціонарі так і амбулаторно.

«Ми досить часто відвідуємо протитуберкульозні диспансери і бачимо, що часто їхня матеріально-технічна база абсолютно не може не те що виконати вимоги інфекційного контролю, а взагалі створити гідні умови для лікування пацієнта. Обрати спосіб лікування – це право пацієнта. Звичайно перед тим має бути консультація з лікарем, враховуючи наскільки це безпечно для оточуючих», – зазначила Яна Терлеєва.

Вона також додала, що в Україні туберкульоз виліковний, при цьому лікування протитуберкульозними препаратами абсолютно безкоштовне. Раннє виявлення і дотримання правильного лікування – запорука успішного одужання.

Інформаційна довідка:

За даними ВООЗ в Україні захворюваність знижувалася в середньому на 3,3% з 2007 року. У 2016 році за даними Центру медичної статистики МОЗ України в Україні рівень захворюваності складає 67,6 на 100 тис. населення, коли захворіло близько 29 000 осіб, що на 4,3% менше, ніж у минулому році.

У 2016 році найвищий показник захворюваності у Одеській, Херсонській, Київській, Чернігівській областях. 

Інші новини