Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні зростає захворюваність на кір
15.06.2017
13:48

В Україні зростає захворюваність на кір

Цього року 735 людей захворіли на кір в Україні. Більшість із них – діти. Ріст захворюваності насамперед пов’язаний із низьким рівнем вакцинації. У 2016 році лише 45% дітей в Україні зробили щеплення від кору. Повторну дозу вакцини, необхідну для міцнішого імунітету від захворювання, отримали лише 30% дітей.

Кір – небезпечне вірусне захворювання, що є однією із основних причин дитячої смертності у світі. Захворювання дуже заразне і швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору передається при кашлі, чханні чи тісному контакті з хворим.

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт),  пневмонію,  діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті.

Спеціального лікування від цього захворювання нема. Найкращий захист від кору  - вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК).  Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини. Якщо з якихось причин ваша дитина не була вакцинована відповідно до календаря профілактичних щеплень, зверніться за консультацією до лікаря.

Протягом останніх 15 років ріст захворювання в Україні спостерігався тричі - у 2001, 2006 та 2012 роках. У ці роки захворюваність зростала у десятки і сотні разів. Зокрема, у 2012 році захворіли близько 13 тисяч людей. Для того, щоб попередити захворювання і уникнути ускладнень, проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо вакцинації.


завантажити


завантажити


завантажити


завантажити

Інші новини