Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні триває "наздоганяюча вакцинація" проти кору
13.09.2023
13:40

Вакцинація проти кору: в Чернігівській області заборонили відвідування освітніх закладів дітям без профілактичних щеплень

Фахівці Центру громадського здоров'я відвідали Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб у межах "наздоганяючої вакцинації" дітей проти кору. 

Візит здійснили завідувач відділу імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний та лікар-епідеміолог ЦГЗ Олена Іваськів. Спільно з керівництвом ЦКПХ проведено оцінку стану реалізації обласного Плану проведення catch-up кампанії, визначено основні проблеми, а також напрацьовано план дій для покращення ситуації з динамікою проведення кампанії та забезпечення виконання вимог національної безпеки держави, зважаючи на високий ризик епідемії кору в осінньо-зимовий період 2023-2024 років.

"Питання своєчасної вакцинації є вкрай важливим, аби забезпечити стале функціонування мережі закладів системи охорони здоров'я, не допустити спалахів кору. Органи виконавчої влади та органів місцевого самоврядування всіх рівніх несуть спільну відповідальність за безпечне середовище для дітей в освітньому процесі. Адже ймовірність спалахів кору в освітніх закладах може зупинити освітній процес, а інфіковані особи матимуть ризики виникнення тяжких ускладнень, інколи летальних. Більш того, хворі діти можуть стати джерелом передачі інфекції серед дорослого населення, в тому числі осіб, які за різних причин не отримали щеплення КПК. Це матиме вкрай важкі медичні наслідки для хворих, зважаючи на тяжкість перебігу кору у дорослих та осіб з груп високого ризику", - наголошує Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації ЦГЗ.

З метою недопущення порушення статті 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", головний державний санітарний лікар Чернігівської області виніс постанову про заборону відвідування освітніх закладів дітям, які без поважних причин не отримали профілактичні щеплення відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

Центр громадського здоров'я надалі надаватиме експертну підтримку регіональних ЦКПХ у частині реалізації вакцинальної кампанії та забезпечення умов епідеміологічного благополуччя для громадян України.

Інші новини