Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація від COVID-19 рекомендована всім людям, які живуть з ВІЛ, незалежно від рівня CD4 та вірусного навантаження
02.12.2021
09:50

Вакцинація від COVID-19 рекомендована всім людям, які живуть з ВІЛ, незалежно від рівня CD4 та вірусного навантаження

COVID-19 все ще вивчається у світі. Проте, з огляду на результати досліджень за участю людей, які живуть із ВІЛ (далі — ЛЖВ), можна сказати, що ризик інфікування COVID-19 серед ЛЖВ вищий, ніж у загальній популяції населення. Крім того, усе більше доказів вказує на те, що ЛЖВ, які інфікуються COVID-19, мають підвищений ризик розвитку тяжкого перебігу захворювання.

У звіті ВООЗ за липень 2021 року йдеться про те, що ВІЛ є незалежним фактором ризику важких захворювань під час госпіталізації та внутрішньолікарняної смертності. Особливо до підвищеного ризику інфікування та тяжкого перебігу COVID-19 схильні люди з вираженим імунодефіцитом, які не отримують антиретровірусну терапію (далі — АРТ) та/або з низьким рівнем CD4 (менше 200 кл/мкл).

Для попередження інфікування та ускладненого перебігу COVID-19 необхідно вакцинуватися. ЛЖВ не є винятком, а навпаки їх варто включити в групу більш високої пріоритезації для вакцинації.

Усі вакцини проти COVID-19, що використовуються в Україні (AstraZeneca, Moderna, Pfizer, CoronaVac), входять до переліку рекомендованих ВООЗ і безпечні для ЛЖВ.

Такий висновок зроблено на основі наявних даних, отриманих після проведення клінічних досліджень. Жодна з перерахованих вакцин не належать до «живих». Немає жодних підстав очікувати, що ці вакцини будуть менш безпечними для людей з ослабленим імунітетом. Вакцини від COVID-19 пройшли ті ж тести на безпечність, що і всі інші вакцини від інфекційних захворювань, та відповідають суворим науковим стандартам.

До клінічних випробувань вакцин проти COVID-19 також були включені ЛЖВ. За результатами цих досліджень жодних даних щодо вищого рівня та тяжкості побічних реакцій у порівнянні із загальним населенням отримано не було. Це свідчить про безпечність їх використання серед ЛЖВ.

ЛЖВ можуть щепитися проти COVID-19 незалежно від рівня CD4-лімфоцитів або вірусного навантаження. Особливо важливо отримати вакцинацію від COVID-19 пацієнтам, у яких рівень CD4-клітин 200 кл/мкл та нижче, а також пацієнтам, які приймають АРТ менше 6 місяців або не отримують АРТ взагалі. Вакцинація показана всім ЛЖВ незалежно від клінічної стадії ВІЛ-інфекції.

Поточні рекомендації Американського коледжу акушерів та гінекологів (ACOG) та Товариства материнсько-фетальної медицини (SMFM) стверджують, що вагітним ВІЛ-інфікованим жінкам, які крім ВІЛ-інфекції не мають протипоказів до вакцинації за супутніми захворюваннями, не варто відмовлятися від щеплення проти COVID-19.

Варто зауважити, що згідно з наявними даними CDC, немає жодних доказів потенційної взаємодії вакцин проти COVID-19 з антиретровірусними препаратами (далі — АРВП), у тому числі з препаратами, які приймають клієнти для доконтактної профілактики інфікування ВІЛ (ДКП/ PrEP). Прийом АРВП не є протипоказом до вакцинації.

Для ЛЖВ, які планують щеплення проти інших інфекційних захворювань, слід їх планувати не раніше, ніж через два тижні після вакцинації проти COVID-19.

Для детального ознайомлення з рекомендаціями щодо попередження захворювання та лікування COVID-19 рекомендовано використовувати:

Інші новини