Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбувся практичний тренінг для журналістів «Зупинимо туберкульоз. Україна»
25.07.2018
16:30

Відбувся практичний тренінг для журналістів «Зупинимо туберкульоз. Україна»

25 липня фахівці ЦГЗ взяли участь в практичному тренінгу для журналістів регіональних ЗМІ «Створення Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна» як новий підхід у боротьбі з епідемією в країні». 

Захід організовано, щоб актуалізувати тему туберкульозу в засобах масової інформації, детально поінформувати представників ЗМІ про сучасні підходи та інновації у виявленні та лікуванні туберкульозу та заохотити журналістів до всебічного та достовірного висвітлення теми туберкульозу. 

Андрій Мамотенко, лікар-фтизіатр, спеціаліст із питань лікування туберкульозу відділу координації програм лікування ТБ Центру громадського здоров'я МОЗ України розповів про статистику захворюваності на ТБ в Україні. Зокрема, він наголосив, що рівень захворюваності на туберкульоз в Україні поступово знижується:  за 2017 рік на 5,5% у порівнянні з 2016 роком,  що відповідає загальноєвропейській тенденції.

За словами фахівця, пріоритетними напрямками в подоланні епідемії туберкульозу в Україні залишається протидія туберкульозу з лікарською стійкістю та ко-інфекцією ВІЛ/ТБ. Також він розповів про реєстрацію нового протитуберкульозного препарату «Бедаквілін» (зареєстрований 15 червня 2018), застосування якого дає шанс пацієнтам із лікарсько-стійким туберкульозом на отримання ефективного лікування. 

До уваги журналістів він презентував сучасні методи швидкої діагностики туберкульозу, огляд нових лікарських засобів, що успішно застосовуються для лікування туберкульозу, а також загальні принципи профілактики ТБ.

Наразі для реформування системи надання допомоги хворим на ТБ в Україні розроблено Стратегію реформування протитуберкульозної служби. Початок перехідного етапу реформування заплановано вже на 2018 рік. Проект документа знаходиться на доопрацюванні профільних фахівців.

З інформацією про тенденції розвитку та реформування фтизіатричної служби в Україні, захист прав пацієнтів та інших актуальних аспектів у сфері подолання ТБ знайомилися журналісти регіональних друкованих та електронних ЗМІ з усіх регіонів України. 

Інші новини