Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відтепер більш якісний доступ пацієнтів до препаратів замісної підтримувальної терапії
22.09.2015
20:22

Відтепер більш якісний доступ пацієнтів до препаратів замісної підтримувальної терапії

22 вересня вступає в дію наказ МОЗ України №496 від 7.08.2015 року  «Про внесення зміни до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення», завдяки якому пацієнти  замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) отримають доступ до рецептурного відпуску метадону таблетованої форми.

Зміни до закону було ініційовано ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», який координує діяльність закладів охорони здоров’я в напрямі впровадження ЗПТ, кількість яких  станом на 01.01.2015 р. склала 170 лікувально-профілактичних установ. Внесеним змінам завдячуємо ефективній співпраці да відкритості Управління фармацевтичної діяльності та якості медичної продукції Міністерства охорони здоров’я України, завдяки оперативності  та високому професіоналізму яких, зміни про які говорили декілька років, було внесено за рекордно короткий строк – менше 3 місяців.

Програма ЗПТ на сьогоднішній день визнається в світі найефективнішим методом фармакологічного лікування опіоїдної залежності, а препарати метадон та бупренорфін, що використовуються при ЗПТ, в 2005 році Всесвітня організація охорони здоров’я включила в Перелік основних лікарських засобів. Програма ЗПТ сприяє скороченню вживання заборонених опіоїдів, зниженню рівня злочинності, пов’язаної із отриманням нелегальних наркотиків, зниженню смертності від передозувань, зниженню поширення ВІЛ-інфекції, гепатитів В і С серед споживачів ін’єкційних наркотиків, тощо. Програма ЗПТ розглядається як економічно ефективний метод лікування та профілактики ВІЛ/СНІД та інших соціально небезпечних хвороб та приносить користь всьому суспільству завдяки зменшенню тягаря, пов’язаного з негативними наслідками споживання наркотичних речовин.

Програму ЗПТ в Україні було розпочато у 2004 році у відповідь на стрімке поширення епідемії ВІЛ/СНІД, основною рушійною силою якої стали саме споживачі ін’єкційних наркотиків.

У більшості випадків прийом пацієнтами препаратів ЗПТ здійснюється під медичним наглядом , за виключенням стабільних пацієнтів та тих, хто не може відвідувати лікувальний заклад у зв’язку з проблемами пов’язаними з здоров’ям.   Для зазначених категорій пацієнтів передбачено надання ЗПТ в умовах створеного стаціонару на дому та за рецептами. Проте, практика щодо рецептурної форми видачі препаратів ЗПТ не набула значного поширення через відсутність дозволу на видачу таблетованої форми метадону (90% від загальної кількості учасників програми отримують зазначу форму препарату).  Відтепер зміни до закону забезпечать пацієнтів програми  замісної підтримувальної терапії покращеним доступом до лікування та високим рівнем прихильності до препаратів .

Текст закону - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1025-15

Інші новини