Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Виклики для психічного здоров’я підлітків в умовах війни. Самоушкодження серед дітей
07.03.2024
11:56

Виклики для психічного здоров’я підлітків в умовах війни. Самоушкодження серед дітей

1 березня у світі відзначають День обізнаності про самоушкодження. І хоча люди усіх вікових категорій можуть завдавати собі шкоду, така поведінка найхарактерніша для підлітків.

4 березня відбувся вебінар «Виклики для психічного здоров’я підлітків в умовах війни. Самоушкодження серед дітей», організований Центром громадського здоров’я для фахівців регіональних центрів контролю та профілактики хвороб із метою поліпшення знань про психічне здоровʼя і навичок психосоціальної підтримки.

Крім працівників ЦКПХ, відповідальних за напрям психічного здоровʼя, на зустрічі були присутні також освітяни, соціальні працівники та всі зацікавлені у профілактиці самоушкоджень — майже 500 спеціалістів із різних сфер. Вела вебінар Наталія Масяк — дитяча психіатриня з 11-річним практичним досвідом, керівниця Клініки психічного здоров’я дітей, підлітків та молоді Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, експертка БФ «Голоси дітей».

За статистикою, більшість дітей починає вчиняти самоушкодження у віці 12–16 років (близько 70%), із яких 1/4 вдається до багаторазових самоушкоджень.

Учасники вебінару мали змогу дізнатися про:

  • самоушкоджувальну поведінку серед підлітків і дітей та причини її виникнення;
  • відмінності між несуїцидальною самоушкоджувальною поведінкою та спробами самогубства, фактори ризику такої поведінки;
  • особливості дітей та підлітків, схильних до самоушкодження;
  • «червоні прапорці» самоушкоджувальної поведінки;
  • форми та цикл самоушкодження;
  • супутні психічні порушення самоушкоджувальної поведінки;
  • передумови, які запобігають самоушкодженню, та принципи першої психологічної допомоги;
  • алгоритм дій у разі виявлення самоушкоджувальної поведінки серед знайомих чи близьких;
  • ефективну допомогу у випадках самоушкоджувальної поведінки.

У підсумку було зазначено, що про самоушкодження слід запитувати і не боятися відкрито говорити. Треба проявляти турботу, а не звинувачувати. Дослідження переконливо свідчать про те, що залучення сім’ї у процес терапії є ефективнішим і дає стійкіший результат. Медикаментозне лікування застосовують у разі наявності супутніх психічних порушень.

Докладніше про самоушкоджувальну поведінку, причини її виникнення, ознаки та способи розпізнавання, поширені міфи та методи самодопомоги ви можете дізнатися у наших матеріалах:

Матеріал підготовлено в рамках Всеукраїнської програми з ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Інші новини