Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Використання генераторів — це питання компромісу та мінімізації шкідливого впливу — Михайло Росада
19.06.2024
15:48

Використання генераторів — це питання компромісу та мінімізації шкідливого впливу — Михайло Росада

Особливий контроль за рівнем шуму зараз не проводиться у зв’язку з ситуацією в енергосистемі, спричиненою агресією росії. Але важливо користуватися генераторами відповідально, з дотриманням правил безпеки та повагою до людей довкола. Про це заявив у прямому ефірі «Суспільного» доктор медичних наук Михайло Росада, генеральний директор Центру громадського здоров’я (ЦГЗ). 

«Ми розуміємо, що використання генераторів – це великі незручності для мешканців будинків, де вони стоять. Але водночас ці агрегати дають електроенергію для холодильного обладнання, яке, зокрема, зберігає продукти в належному стані, а тому й підтримує здоров’я громадян. Через це у даному питанні ми говоримо про компромісне рішення для мешканців», – наголосив Михайло Росада.

За його словами, власники генераторів мають зробити все для мінімізації шкідливого впливу на інших людей та використовувати генеруюче обладнання відповідально. З іншого боку, всі мають розуміти, що використання генераторів є вимушеним кроком через варварську агресію росії.

Щоб мінімізувати негативний вплив генераторів, Центр громадського здоров’я рекомендує:

  • розміщувати генератори подалі від вікон і дверей, у добре провітрюваних місцях;
  • ставити їх на відстані не менше шести метрів від житлових споруд;
  • подбати про вихлопну систему генераторів, використовувати вихлоповідвідні труби;
  • використовувати шумозахисні екрани та кожухи для генераторів;
  • застосовувати спеціальні підкладки, що гасять вібрацію.

«Закликаю обов’язково звертати увагу на режим роботи генераторів: мало яке обладнання, крім медичного, потребує безперервної роботи. “Укренерго” робить все можливе, щоб зменшити періоди відсутності електроенергії, тому, щойно зникла потреба, одразу вимикайте генератор», – підсумував гендиректор ЦГЗ.

 

Інші новини