Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ радить обмежити лікування ускладнень грипу антибіотиками
11.02.2019
16:46

ВООЗ радить обмежити лікування ускладнень грипу антибіотиками

Всесвітня організація охорони здоров’я закликає зменшити вживання антибіотиків для лікування ускладнень грипу, оскільки вони є ефективними лише для лікування вторинної бактеріальної інфекції у певних випадках.

Цей факт добре відомий медичним фахівцям, а в останні роки його значною мірою усвідомлює і широка громадськість. Незважаючи на це, сезон грипу щороку супроводжується більш інтенсивним використанням антибіотиків.

На офіційному сайті організації опубліковані дані про те, що 64% опитаних хибно вважають лікування застуди і грипу антибіотиками ефективним. Як відомо, антибіотики жодним чином не впливають на віруси грипу. В більшості неускладнених випадків грип минає самостійно, але за необхідності призначають лікування специфічними противірусними засобами (інгібіторами вірусної нейрамінідази).

Також Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує лікарям розрізняти антибіотики, які слід використовувати для лікування найбільш поширених інфекцій, а які слід берегти для лікування більш серйозних захворювань. Для цього у своєму Примірному переліку основних лікарських засобів ВООЗ розділила антибіотики на три категорії: доступні, підконтрольні та резервні.

До групи доступних засобів належать препарати першого і другого вибору для лікування найбільш поширених інфекцій. Такі препарати мають бути широко доступні.

До групи підконтрольних засобів належать класи антибіотиків, які слід призначати лише за наявності конкретних показань з огляду на вищий ризик виникнення бактеріальної стійкості до них.

Група резервних засобів складається із препаратів резервної групи, котрі застосовують у крайньому випадку.

Різні дослідження демонструють частіше призначення антибіотиків у зимовий період, зокрема для лікування інфекцій верхніх дихальних шляхів у дітей віком від 0 до 3-х років. ВООЗ радить застосовувати антибіотики обережно, щоб зберегти їхню ефективність для тих випадків, коли вони справді необхідні. Із деталями можна ознайомитися на офіційному сайті ВООЗ.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: щорічна вакцинація від грипу — це найкращий спосіб зменшити ризик захворювання, серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Інші новини