Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ: Україна посіла 3 місце в Європі за захворюваністю на кір
22.02.2018
15:00

ВООЗ: Україна посіла 3 місце в Європі за захворюваністю на кір

Згідно з даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кількість випадків захворюваності на кір у Європі збільшилася вчетверо в 2017 році у порівнянні з 2016-м роком. Зокрема, у 2017 році було зареєстровано 21315 випадків захворювання з 35 летальними випадками, тоді як у 2016 році відмічалось рекордно низьке число випадків захворювання – 5273.

В рейтингу країн, які найбільше постраждали від спалаху кору, Україна (з 4767 зареєстрованими випадками захворювання на кір у 2017 році) посіла третє місце після Румунії (5562) та Італії (5006) відповідно.

У ВООЗ повідомляють, що ці три країни зіткнулися із однаковими проблемами: низьким рівнем планової вакцинації населення та зокрема маргінальних груп, а також перебоями із поставками вакцин.

Європейське регіональне бюро ВООЗ у Копенгагені повідомляє, що в минулому році серйозні спалахи захворювання – 100 і більше випадків – були зареєстровані у 15 із 53 країн регіону. Зокрема, в Греції – 967 випадків, Німеччині – 927, Сербії – 702, Таджикистані – 649, Франції – 520, Росії – 408, Бельгії – 369, Великобританії – 282, Болгарії – 167, Іспанії – 152, Чехії – 146 і Швейцарії – 105  випадків.

«Кожен новий випадок захворювання на кір в Європі нагадує нам про те, що невакциновані діти та дорослі, незалежно від місця проживання, залишаються в групі ризику інфікування і самі можуть сприяти подальшому поширенню хвороби… Елімінація кору і краснухи – наша першочергова задача, яку зобов'язались виконати всі країни Європи, і основа для досягнення пов'язаних зі здоров'ям Цілей сталого розвитку. Нинішній короткочасний регрес ніяк не відобразиться на нашому твердому рішенні захищати наших дітей, раз і назавжди, поклавши кінець цим хворобам», – коментує Сюзанна Якаб, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Кір – це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання, що передається від однієї людини до іншої переважно повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні, близькому контакті з хворим, а також при прямому контактують із зараженими виділеннями чи секреціями із носа або горла. ВООЗ підкреслює, що до груп найбільш високого ризику розвитку захворювання належать невакциновані діти та вагітні жінки. До заходів, які допоможуть знизити рівень спалаху кору, належать підвищення обізнаності населення про захворювання та вакцинація.

Інші новини