Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ закликає країни підвищити податки на алкоголь та солодкі напої
06.12.2023
16:00

ВООЗ закликає країни підвищити податки на алкоголь та солодкі напої

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає уряди країн світу підвищити податки на алкоголь та солодкі напої. Це, як йдеться в заяві організації, сприятиме стимулюванню більш здорового способу життя. 

У ВООЗ зазначають, що щороку в усьому світі 2,6 мільйона людей помирають через пов’язані зі вживанням алкоголю причини, а понад 8 мільйонів – через нездорове харчування. Фахівці переконані, що вищі податки стимулюватимуть компанії виробляти більш здорові продукти.

Дослідження 2017 року показує, що податки, які підвищують ціни на алкоголь на 50%, допоможуть запобігти понад 21 мільйону смертей за 50 років і принесуть майже 17 трильйонів доларів США додаткових доходів. Це еквівалентно сукупному державному доходу восьми найбільших економік світу за рік.

"Оподаткування шкідливих для здоров’я продуктів сприятиме зміцненню здоров’я населення. Це матиме позитивний хвильовий ефект для суспільства: менше хвороб та ослаблення здоров’я, а уряди отримають прибутки від надання державних послуг. У випадку з алкоголем податки також допомагають запобігти насильству та дорожньо-транспортному травматизму", — заявив Рюдігер Креч, директор ВООЗ зі зміцнення здоров’я.

Як приклад Всесвітня організація охорони здоров’я наводить досвід Литви: ця країна збільшила надходження від податку на алкоголь з 234 мільйонів євро у 2016 році до 323 мільйонів євро у 2018-му, а смертність, пов'язана з алкоголем, знизилася з 23,4 на 100 000 осіб у 2016-му до 18,1 на 100 000 осіб у 2018-му.

Згідно з даними деяких досліджень, запровадження високих податків на алкоголь і солодкі напої також спонукає компанії переходити на виробництво більш здорової продукції. Водночас підвищення податків на ці продукти допомагає запобігти травмам і неінфекційним захворюванням, таким як рак, діабет і хвороби серця.

Недавнє опитування Gallup, проведене у співпраці з ВООЗ та Bloomberg Philanthropies, показало, що більшість опитаних людей у всіх країнах підтримують підвищення податків на шкідливі для здоров'я продукти, такі як алкоголь та солодкі напої.

Раніше у Всесвітній організації охорони здоров’я наголошували, що не існує безпечної дози алкоголю. За інформацією ВООЗ, половина всіх ракових захворювань, пов’язаних із вживанням алкоголю, виявлених у Європі, спричинена легким або помірним споживанням алкоголю, типовим для всього регіону. Близько 8% дорослих у Європейському Союзі вживають щодня і близько 29% - щотижня.

Читайте також:

Всесвітній день без алкоголю: як його вживання впливає на ваше здоров’я

Як вживання алкоголю впливає на ризик раку?

Форум з неінфекційних захворювань: представниця ЦГЗ озвучила фактори ризику НІЗ та шляхи їхнього подолання

Інші новини