Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Впровадження заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я. Результати анонімного опитування медичних працівників
08.09.2022
14:02

Впровадження заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я. Результати анонімного опитування медичних працівників

Впровадження заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю (далі — ПІІК) у закладах охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) відіграє вирішальну роль не тільки в профілактиці інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги (далі — ІПНМД), а й у забезпеченні готовності й реагуванні в критичних ситуаціях, що пов’язані із розповсюдженням інфекційних хвороб.

ПІІК базується на практичному доказовому підході і потребує постійних дій на всіх рівнях організації системи охорони здоров’я. А мінімальні вимоги інфекційного контролю є універсальним та обов’язковими для кожного медичного працівника та пацієнта, під час будь-якої їхньої взаємодії. Без ефективних заходів ПІІК неможливо досягнути надання якісної медичної допомоги.

Багато ЗОЗ демонструють активну участь і прогрес у розширенні дій для впровадження мінімальних вимог і основних компонентів програми ПІІК. Підтримання та подальше розширення цього прогресу в довгостроковій перспективі є надзвичайно важливою умовою для розбудови системи охорони здоров’я в Україні.

Щоби виявити труднощі, які виникають під час впровадження заходів з ПІІК у ЗОЗ, Центр громадського здоров’я провів анонімне опитування медичних працівників. Респонденти залишали свої запитання, відгуки і відповіді на запитання анкети в таких категоріях:

  • організація роботи відділу з інфекційного контролю та план дій із ПІІК (наказ МОЗ №1614);
  • впровадження покращення гігієни рук (наказ МОЗ №1614);
  • інфекційний контроль за туберкульозом (наказ МОЗ №287);
  • використання ультрафіолетового випромінювання в закладах охорони здоров’я (наказ МОЗ №882);
  • рутинний епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги (наказ МОЗ №1614).

Всього в опитуванні взяли участь 424 людини, з яких лише 31,8% зазначили, що в їхніх закладах створені відділи з інфекційного контролю (далі — ВІК) у повному складі, а 8,7% респондентів відповіли, що не планують створювати ВІК.

Що важливо, 47,8% опитаних зазначають, що протягом останнього року змінили свою точку зору щодо ПІІК та зрозуміли необхідність впровадження доказових практик з профілактики інфекцій у своїй роботі, а 19,3% і раніше намагалися дотримуватися доказових практик.

Проте залишається категорія медичних працівників, які не підтримують впроваджувані зміни: висловлюють своє негативне ставлення — 3%, дотримуються мінімальних вимог законодавства та вважають, що їхнє ставлення нікого не цікавить — 16,1%, утрималися від відповіді — 13,9% опитаних.

Майже половина респондентів (47,1%) зазначили, що їм не вистачає практичного навчання з ПІІК. Створення програми підготовки фахівців за спеціальністю «Профілактика інфекцій та інфекційний контроль» є вимогою часу.

Загалом ми отримали близько 1500 запитань у різних категоріях. Щоби відповісти на них, працівники відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я організували серію вебінарів у форматі «питання-відповідь». Їх можна переглянути на YouTube-каналі ЦГЗ за посиланнями:

Такий формат зворотного зв’язку із працівниками ЗОЗ показав свою результативність, тому ми в ЦГЗ будемо його використовувати й у майбутньому.

Інші новини