Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день боротьби з артритом: що потрібно знати і як уберегтися
12.10.2021
12:28

Всесвітній день боротьби з артритом: що потрібно знати і як уберегтися

Сьогодні у світі відзначають День боротьби з артритом. Він проводиться, аби привернути увагу громадськості до проблем ревматологічних захворювань, підвищити поінформованість про артрити у всіх його формах, профілактику, діагностику та реабілітацію хворих на цю недугу.

Насправді «артрит» — це не окрема хвороба, це сукупне поняття для пояснення запальних процесів у суглобі. Є понад 100 видів артриту й пов’язаних із ним станів. Люди будь-якого віку і статі можуть і хворіють на артрит. Часто ця недуга може призводити до інвалідності.

Причини хвороби різні:

  • повторювання легких травм, відкриті або закриті пошкодження суглобів;
  • часте фізичне перенапруження або генетична схильність;
  • вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, фізичне і психічне перевантаження й навіть надмірне куріння.

У групи ризику розвитку цього захворювання може потрапити будь-яка людина — від немовлят до людей старшого віку. Але найбільш часто важкі ревматичні захворювання суглобів, пов’язані зі швидким розвитком артриту, вражають людей у віці від 30 до 50 років.

Загальні симптоми артриту суглобів можуть включати: набряк, біль, скутість, зменшення діапазону рухів. Ці прояви можуть зникати, а потім з’являтися знову. Проявлятися в легкій, середній або тяжкій формі. Можуть бути незмінними роками, але з часом прогресувати або погіршуватися.

Тяжка форма артриту може зумовлювати хронічний біль, неможливість виконувати повсякденні справи й утруднити ходьбу або піднімання сходами.

Артрит може призводити до незворотних змін суглобів. Ці зміни можуть бути видимими, наприклад, вузлуваті суглоби пальців, але часто пошкодження можна побачити тільки на рентгенівському знімку. Деякі типи артриту крім суглобів також вражають серце, очі, легені, нирки і шкіру.

Якщо вас турбує біль у суглобах, найважливіший перший крок — отримати точний діагноз. Поговоріть зі своїм сімейним лікарем про свої симптоми, а далі вас спрямують до вузького спеціаліста.

Ключові поради з профілактики артриту:

  • Будьте фізично активними та підтримуйте здорову вагу.
  • Харчуйтеся правильно. Важливим для профілактики артриту є вживання продуктів із достатньою кількістю кальцію разом із вітамінами D, A, С, Е, які сприяють покращанню рухливості суглобових з’єднань і зміцненню зв’язок.
  • Обирайте здоровий спосіб життя! Відмовтеся від шкідливих звичок.
  • Не займайтеся самолікуванням та своєчасно звертайтеся до лікаря. Дотримуйтесь особистого плану періодичного медичного огляду.

Дотримуючись цих простих правил можна не тільки лікувати вже сформоване захворювання, але і вчасно попередити його розвиток. І тоді ваші суглоби вдячно працюватимуть із вами в одному темпі.

Інші новини