Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день чистих рук. Нагадуємо, як правильно їх мити
16.10.2023
08:18

Всесвітній день чистих рук. Нагадуємо, як правильно їх мити

15 жовтня - Всесвітній день миття рук, або ж Всесвітній день чистих рук. Гігієна рук убезпечує вас від зараження найбільш розповсюдженими інфекційними хворобами. Саме на руках зосереджена величезна кількість небезпечних й не дуже мікроорганізмів. Достатньо доторкнутись брудними руками, якими переносяться вірусні, бактеріальні й грибкові патогени, до слизових оболонок - і ви можете захворіти. 

Та більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти, дотримуючись гігієни рук. У разі видимого їхнього забруднення ретельно помийте їх водою з милом упродовж 40 секунд. 

Немає під рукою мила й води - використовуйте спиртовмісний антисептик (від 70%). Проте цей засіб знищує більшість патогенних мікроорганізмів, але не всі

Коли потрібно мити руки? Перед приготуванням їжі та її прийомом; після відвідування туалету; після того, як прийшли з вулиці; коли візуально руки забруднені; після контакту з домашніми улюбленцями та їхнім кормом; до й після обробки порізу або рани; після зміни підгузників дитині; після контакту зі сміттям; після кашлю або чхання. 

Як правильно мити руки: покрокова інструкція 

Насамперед зазначимо, що процес миття рук має тривати щонайменше 40 секунд.

  1. Намочіть руки водою.
  2. Нанесіть мило на всю поверхню рук.
  3. Потріть руки долоня об долоню.
  4. Потріть правою долонею по поверхні лівої руки з переплетінням пальців й навпаки. Аналогічно потріть долоню об долоню.
  5. Зчепіть пальці й потріть їх.
  6. Ретельно потріть великі пальці лівої та правої рук.
  7. Потріть долоні пальцями по колу.
  8. Змийте водою.
  9. Витріть руки одноразовим паперовим рушником, за відсутності - індивідуальним тканинним. Використання останнього не підходить для великої кількості людей. 
  10. Закрийте кран паперовим рушником, адже перед цим ви його відкривали брудними руками.
  11. Усе, ваші руки чисті!

Як обробляти руки антисептиком?

Обробляйте руки антисептичним засобом мінімум 30 секунд. Вміст спирту в ньому має бути щонайменше 70%. Для однієї процедури гігієнічного оброблення рук достатньо 3 мл антисептика. 

Проте пам’ятайте, що антисептик:

  • не позбавляє всіх видів мікробів;
  • може бути не дуже ефективним, якщо руки помітно забруднені або жирні;
  • може не видаляти шкідливі хімічні речовини, такі як пестициди.

Чому важливо мити руки?

Правильна гігієна рук допомагає запобігти інфекціям, тому що:

Люди часто торкаються своїх очей, носа і рота, навіть не усвідомлюючи цього. Так мікроби можуть потрапити в організм й спричинити захворювання. 

Мікроби з немитих рук можуть потрапити у харчові продукти та напої, коли люди їх готують чи вживають.

З немитих рук мікроби можуть потрапити на інші предмети, наприклад, поручні, іграшки, столи, а потім на руки іншої людини.

Тож миття рук допомагає запобігти діареї та респіраторним інфекціям й навіть може допомогти запобігти інфекціям шкіри та очей. Також воно суттєво зменшує пропуски занять школярами через шлунково-кишкові захворювання. 

Крім того, зменшення кількості цих інфекцій через часте миття рук допомагає запобігти надмірному використанню антибіотиків — фактора, що призводить до стійкості до цих препаратів (антибіотикорезистентності) у всьому світі.

Інші новини