Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
22.04.2021
12:06

Як людям, які живуть з ВІЛ, вберегтися від COVID-19

Незалежно від того, чи має людина ВІЛ, важливо дотримуватися карантинних обмежень під час пандемії COVID-19. Лише комплексний підхід, який включає в себе фізичне дистанціювання, носіння масок та вакцинацію, допоможе захистити людей із групи ризику та подолати пандемію загалом.

Досі не існує достатньо даних, щоб стверджувати, чи знаходяться люди, які живуть з ВІЛ, у групі підвищеного ризику COVID-19. Науковці логічно припускають, що оскільки ВІЛ вражає імунну систему, то будь-який вірус буде небезпечним для людини, яка має ВІЛ. Зокрема і вірус SARS-CoV-2.

Проте окремі дослідження припускають, що у разі якщо людина, яка має ВІЛ, розпочала антиретровірусну терапію (АРТ) і регулярно приймає антиретровірусні препарати, то вона має такий самий ризик важкого перебігу COVID-19, як і людина, яка не має ВІЛ. Це ще одна додаткова причини розпочати АРТ, якщо цього досі не сталося

Якщо ж людина не проходить АРТ і має розвинуту ВІЛ-інфекцію або СНІД, їй варто бути  максимально обачною та ефективно захищатися від інфікування вірусом SARS-CoV-2. Йдеться про дотримання тих же правил карантинних обмежень, які стосуються усіх:

  • носіть маску або респіратор у громадському місці;
  • мийте руки теплою водою з милом протягом 20-40 секунд або ретельно обробляйте їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%;
  • дотримуйтеся дистанції 1,5 метри при спілкуванні з іншими людьми;
  • уникайте місць великого скупчення людей, адже там вірогідність тісного контакту з інфікованою людиною зростає;
  • не торкайтеся руками очей, носа та рота — інфікування може статися і через слизові оболонки, котрих ви торкнетеся брудними руками;
  • при кашлі або чханні прикривайте рот і ніс згином ліктя або серветкою (її після використання викиньте), аби мікрочастинки вірусу не розліталися у повітрі;
  • за перших симптомів захворювання зв’яжіться із вашим сімейним лікарем, пройдіть тестування на COVID-19 та самоізолюйтеся у разі позитивного результату тесту.

Щодо інших порад, які можуть стосуватися саме людей, які живуть з ВІЛ, варто зазначити такі:

Якщо ви знаєте, що у вас ВІЛ, і не розпочали АРТ, відвідайте лікаря, здайте необхідні тести та почніть приймати антиретровірусні препарати. Це дозволить призупинити руйнацію вашої імунної системи вірусом імунодефіциту людини та зробити її стійкішою — так вона зможе протистояти іншому вірусу SARS-CoV-2.

Якщо ви вже приймаєте АРТ, потурбуйтеся про те, щоб у вас був запас препаратів на 30-90 днів. Так ви не матимете потреби йти у СНІД-центр або кабінет довіри та контактувати із людьми, а отже і ризикувати інфікуватися. 

Ревакцинуйтеся, зокрема від грипу та пневмококової інфекції. Ці захворювання часто зустрічаються у людей, які живуть з ВІЛ, і можуть мати важкий перебіг. Також існують дослідження щодо опосередкованого впливу вакцини від грипу та пневмококової інфекції на перебіг COVID-19.

Зробіть щеплення від COVID-19. Усі розроблені вакцини, які затверджені ВООЗ для екстреного використання, є безпечними для переважної більшості людей, включно із тими, хто живе із ВІЛ. Якщо у вас немає протипоказань до вакцинації, зв’яжіться із вашим сімейним лікарем та запишіться на щеплення.

Пам’ятайте, що лише турбота про власне здоров’я, дотримання карантинних обмежень та вакцинація можуть захистити вас від COVID-19.
 

Інші новини