Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як отримати електронний рецепт, коли немає мобільного зв’язку?
15.12.2023
10:52

Як отримати електронний рецепт, коли немає мобільного зв’язку?

Через збої в роботі одного з мобільних операторів багато українців не можуть отримати смс із номером електронного рецепта на препарати за програмою реімбурсації (відшкодування державою їхньої вартості), так і на ліки, які пацієнт купує за власні кошти. 

Тимчасово на період відновлення звʼязку до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) внесуть зміни щодо формування е-рецепта, які дозволять пацієнту отримувати номер та код навіть за відсутності звʼязку. Про це повідомили у МОЗ.

На період труднощів з мобільним зв’язком сповіщення з номером та кодом рецепта не будуть надходити пацієнтам усіх операторів мобільного звʼязку. Натомість тепер інформаційна довідка буде містити код погашення, який потрібен для відпуску ліків фармацевтом в аптеці. 

Як отримати інформаційну довідку з кодом погашення?

Таке тимчасове нововведення в ЕСОЗ стосується усіх програм, за якими призначаються ліки за е-рецептом: як за програмою реімбурсації, так і за власні кошти пацієнта. 

Щоб отримати новий рецепт, з 15 грудня лікар має надрукувати вам паперову інформаційну довідку або передати її в електронному вигляді. У ній має бути номер рецепта та код його погашення, який потрібно надати працівнику аптеки. Це можна зробити лікарю та пацієнту й дистанційно.

А якщо вам було виписано рецепт до 14 грудня включно, проте ви досі не отримали смс, ви можете повторно звернутися до лікаря. Лікар згенерує нову інформаційну довідку.

Якщо попередньо вам був виписаний е-рецепт, проте СМС ви отримали – не потрібно інших  додаткових кроків.

"Звертаємо вашу увагу: ці зміни – тимчасові та вжиті на період кризи, до того ж вони  стосуються користувачів усіх мобільних операторів. Після повноцінного відновлення звʼязку серед усіх абонентів мобільного оператора смс-інформування пацієнтів про номер та код погашення е-рецепта буде відновлено", - йдеться у повідомленні.

Зазначені зміни не впливають на процеси щодо виписування е-рецептів на медичні вироби. Тож під час виписування е-рецепта на тест-смужки за програмою реімбурсації смс-повідомлення із номером та кодом рецепта буде надходити пацієнту як і зазвичай.

Що стосується паперових рецептів, нагадаємо: 

- на період воєнного стану лікар може виписати як електронний, так і паперовий рецепт на рецептурні лікарські засоби (поза програмою реімбурсації) за кошти пацієнта. 

- він виписується на екстемпоральні препарати (тобто такі, що виготовляються в аптеці);

- на територіях, де ведуться активні бойові дії, лікар може виписати паперовий у випадку відсутності технічної можливості виписати е-рецепт;

- паперовий рецепт на препарати та медичні вироби за програмою реімбурсації може виписуватися та погашатися на тимчасово окупованих територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії.

Пам’ятайте, що наркотичні лікарські засоби призначаються та відпускаються лише за електронними рецептами.

Як повідомлялося, тепер в Україні перший електронний рецепт можна отримати без візиту до лікаря. Раніше це можна було зробити лише за наявності гострих чи хронічних захворювань. 

Читайте також:

Електронний рецепт на антибіотики: усе, що потрібно знати пацієнту

В Україні збільшили строк дії електронних рецептів

 

Інші новини