Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як вберегтися від екстремальної спеки
04.08.2017
15:18

Як вберегтися від екстремальної спеки

Шукайте прохолоду

Носіть відповідний одяг: обирайте легкий, вільний одяг світлих кольорів.

За можливості залишайтеся у приміщенні з кондиціонером максимально довго. Якщо у вас вдома немає кондиціонеру – йдіть до торговельного центру - навіть кілька годин, проведені в охолодженому приміщенні, можуть допомогти вашому тілу адаптуватися до спеки на вулиці.

  • Майте на увазі: Електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Кращий спосіб охолонути – прийняти прохолодний душ або ванну чи перебування у  приміщенні із кондиціонером. Використовуйте кухонну плиту і духову шафу якомога менше, щоб підтримувати прохолоднішу температуру у домі.

Обмежуйте перебування на вулиці у спекотні години:  гуляйте тоді, коли прохолодніше -  зранку і ввечері. Відпочивайте у тіні, щоб ваше тіло мало можливість відновитися.

Уповільніть темп: зменшуйте об’єм фізичних вправ під час спеки. Якщо ви не звикли працювати чи займатися спортом за високої температури повітря, починайте вправи повільно і поступово підвищуйте темп. Якщо навантаження у спеку змушує ваше серце битися сильніше і вам не вистачає повітря, припиніть будь-які навантаження. Перемістіться у прохолодне місце або у тінь і відпочиньте, особливо, якщо ви відчуваєте запаморочення або слабкість.

Користуйтесь сонцезахисними засобами: сонячні опіки впливають на здатність вашого організму до охолодження і зневоднюють його. Якщо вам потрібно покинути приміщення, захистіть себе від сонця: одягніть великий капелюх, який затіняє обличчя, вуха та шию, сонцезахисні окуляри та нанесіть сонцезахисні засоби із SPF 15 або вище за 30 хвилин до виходу. Застосовуйте їх повторно відповідно до інструкції на етикетці.

  • Підказка: Шукайте засоби захисту від сонця  з поміткою "широкий спектр" або "захист UVA/UVB" на етикетці – такі продукти діють краще.

Не залишайте дітей в автомобілях: автомобілі можуть швидко нагріватися до небезпечних температур, навіть при відкритих вікнах. Кожен, хто залишився у припаркованому автомобілі, знаходиться у небезпеці. Діти особливо ризикують отримати тепловий удар або навіть померти у таких обставинах. Мандруючи з дітьми, не забувайте слідувати наступним правилам:

  • Ніколи не залишайте немовлят, дітей або домашніх тварин у припаркованому автомобілі, навіть з відкритими вікнами
  • Коли залишаєте авто, переконайтеся, що усі вийшли. Не забувайте про дітей, які заснули в автомобілі.

Уникайте гарячої та важкої (жирної) їжі: вона створює додаткове теплове навантаження для вашого тіла.

Підтримуйте водний баланс

Пийте багато рідини: незалежно від того, наскільки ви активні, пийте якомога більше. Не чекайте на відчуття спраги – пийте постійно маленькими порціями. 

  • Увага: порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води у спеку, якщо є  якісь протипоказання за станом здоров’я
  • Не вживайте солодкі або алкогольні напої - вони призводять до втрати рідини в організмі. Також уникайте надто холодних напоїв, тому що вони можуть викликати спазми у шлунку.

Відновлюйте солі та мінерали, необхідні організму: сильне потовиділення виводить сіль та мінерали з організму, які потрібно поповнювати. Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі, страждаєте на діабет, маєте підвищений кров'яний тиск або інші хронічні захворювання, порадьтесь зі своїм лікарем щодо водно-сольового режиму.

Не забувайте напувати своїх домашніх тварин: давайте їм багато свіжої води, при цьому залишайте воду в тіні. 

Джерело: https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/heattips.html.

Інші новини