Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як вберегтися від сонячних опіків
14.07.2021
09:23

Як вберегтися від сонячних опіків

Шкіра — це орган, що найбільше піддається впливу УФ-випромінювання довкілля та пов’язаних із ним наслідків. Вплив УФ-променів може сприяти появі еритем, сонячних опіків, старінню шкіри, меланомі тощо.

Еритема та сонячний опік проявляються як гострі реакції шкіри на надмірну кількість ультрафіолету. Під дією сонячної радіації судини розширюються та збільшується об’єм крові у дермі, тому виникає еритема (запальний процес на шкірі чи слизових оболонках, що проявляється почервонінням).

Мінімальна кількість УФ-променів, що спричиняє невелику еритему чи легке почервоніння шкіри, також залежить від: типу шкіри, її товщини, кількості меланіну в епідермісі, вироблення меланіну після перебування на сонці та інтенсивності випромінювання.

Крім цього, здатність УФ-променів спричиняти еритему залежить від довжини хвиль випромінювання, що виражається як «спектр дії» еритеми. Він зазвичай знаходиться в діапазоні UVB променів.

Людина, у якої виявлено сонячний опік, відповідно, відчуває біль, її шкіра червона та гаряча на дотик. Також серед симптомів виділяють: набряк, невеликі пухирі, наповнені рідиною, що можуть лопнути, головний біль, лихоманку, нудоту та втому (у випадку сильного опіку), очі, що болять та сльозяться.

Пам’ятайте, будь-яка частина вашого тіла, навіть мочки вух, губи, шкіра голови — можуть зазнати опіків. Зазвичай, такі пошкодження  з’являються протягом кількох годин після впливу УФ-променів.  Протягом кількох днів тіло може почати відновлюватися самостійно, відшаровуючи пошкоджений верхній шар шкіри. Деякий час після цього, шкіра у  місці опіку, може мати незвичний колір та малюнок. Сильний опік може загоюватися кілька днів.

Обов’язково звертайтеся до лікаря, якщо:

  • через сонячний опік утворюються пухирі, що покривають велику частину всього тіла;
  • пухирі виникають на обличчі, руках або статевих органах;
  • виникає сильний набряк у місці опіку;
  • є ознаки інфекції: біль, гній або червоні смуги біля відкритих пухирів тощо.
  • у вас немає покращень упродовж кількох днів.

Звертайтеся в екстрену медичну допомогу, якщо відчуваєте лихоманку, непритомність, зневоднення.

Кожна людина може запобігти сонячним опікам та пов’язаних із ними станам, захистивши власну шкіру, особливо, перебуваючи на свіжому повітрі, навіть у похмурі дні.

Користуйтеся порадами:

1. Не перебувайте на сонці з 11:00 до 16:00, коли воно світить найсильніше. Шукайте тінь, де це можливо, якщо не маєте змоги бути у прохолодному приміщенні в цей час.

2. Не користуйтеся соляріями.

3. Прикривайте відкриті ділянки тіла. Одяг має приховати ноги, руки та інші частини тіла, що можуть обгоріти. Подумайте про використання спеціально розробленої одежі для захисту від сонця. Перевірте на етикетці фактор захисту від ультрафіолету (UPF), що вказує на скільки тканина блокує сонячне світло. Чим вище UPF, тим краще.

4. Часто використовуйте сонцезахисний крем із не менш як 30+ SPF. Наносьте його на відкриті ділянки тіла за 15–30 хвилин до виходу на вулицю. Не використовуйте сонцезахисні засоби, термін придатності  яких закінчився.

5. Захищайте дітей від сонця. Якщо ви на вулиці, подбайте аби малюк знаходився у тіні. Не давайте дітям потрапляти під прямі сонячні промені, особливо у спекотні години. До 6 місяці не рекомендується наносити сонцезахисний крем. Тому, для захисту від сонця можна використовувати одяг або тінь.

6. Надівайте сонцезахисні окуляри (із захистом від UVA і UVB променів) та капелюх із широкими полями, щоби прикрити обличчя, вуха та шию.

7. Деякі лікарські засоби (певні антибіотики, ретиноїди тощо) можуть спричиняти підвищену чутливість до сонця. Проконсультуйтеся із лікарем щодо таких побічних ефектів.

Інтенсивне та багаторазове перебування на сонці, а також неодноразові опіки, прискорюють процеси старіння шкіри та збільшують ризики виникнення раку шкіри та інших захворювань, що уражують цей орган.

Захищайте себе та близьких від надмірного УФ випромінювання. Бережіть здоров’я!

 

Інші новини