Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як відсвяткувати Великдень безпечно?
22.04.2022
11:16

Як відсвяткувати Великдень безпечно?

Незабаром в Україні віряни православної Церкви, а також греко-католицької Церкви та деякі деномінації протестантських церков, відзначають Великдень. Одне з найдавніших християнських свят цього року відбудеться для багатьох парафіян 24 квітня. 

У мирний час велика кількість людей у різних регіонах України часто відвідувала нічні богослужіння, а також святкувала Великдень з найближчими.

Воєнний стан, запроваджений в Україні 24 лютого 2022 року, у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії, зумовив багато обмежень у повсякденному житті кожного. Зокрема, це стосується і відзначення релігійних свят. 

Як Церква планує святкувати Великдень

Офіційно Православна Церква України дозволила встановлювати початок і кінець богослужінь на Великдень так, щоб вони не збігалися із часом комендантської години. Це рішення було затверджене Постановою Священного Синоду ПЦУ (№ 23 від 7 березня 2022 року). 

Місцеві церкви самостійно можуть регулювати час проведення служіння відповідно до ситуації в регіоні. 

Українська Греко-Католицька Церква на своєму сайті виклала розклад богослужінь, а також прямих трансляцій для тих, хто не має можливості у цей час відвідати храм. 

Якщо ви хочете піти на Великоднє богослужіння 

Церкви, навіть у воєнний час, часто залишаються відкритими для вірян. Проте не варто забувати про заходи безпеки, особливо тепер, коли кожна область в Україні є незахищеною від прямих бомбардувань ворога та 

 є постійна загроза авіаударів. Тож, якщо у вас є така можливість, краще приєднуйтеся до служби дистанційно.  

Якщо ви плануєте відвідати богослужіння на Великдень, обов'язково пам'ятайте:

  • Перш ніж упевнено крокувати в церкву на нічну службу, перевірте чи у вашому регіоні зберігається комендантська година і чи не змінився її час. Актуальна інформація є на сайті військової адміністрації області, сайті міста чи ОТГ, а також у їхніх соціальних мережах чи у месенджері Telegram.
  • Будьте пильними! Якщо ви проживаєте на території, де відбуваються активні бойові дії, не ризикуйте своїм життям і життям рідних, утримайтеся від відвідування богослужіння, долучайтеся до служби онлайн. Докладніше про онлайн-трансляції богослужіння ПЦУ та УГКЦ дізнавайтеся на сайтах церков. 
  • Стежте за новинами церкви у вашому місті. Час богослужіння може бути змінений відповідно до встановленої комендантської години. 
  • Завчасно перевірте наявність укриття біля церкви, або ж уточнюйте, чи воно є у самому храмі, щоб ви могли сховатися у разі повідомлення про загрозу авіаудару чи ракетної атаки. 
  • Не ігноруйте сирени! В жодному разі не сприймайте оголошення про повітряну тривогу як щось звичне, адже ви ніколи не можете прорахувати, чи перебуваєте у безпечному місці. Почули сирену? Негайно йдіть в укриття або користуйтеся правилом двох стін, не забувайте відходити від вікон. 
  • Будьте уважними до старших рідних. Якщо вони планують піти на богослужіння, упевніться, що це буде для них безпечно. Залишайтеся поруч, щоб допомогти їм за необхідності перейти в укриття. 

Пам’ятайте, що ви можете зробити необхідні кроки, щоб уберегти своє життя і життя своїх близьких. Не нехтуйте рекомендаціями, уважно стежте за ситуацією. 

Великдень і COVID-19

Через бойові дії на території України люди можуть ставитися до обмежень, пов’язаних з COVID-19, з меншою пильністю і не дотримуватися протиепідемічних заходів.

Проте, ми не подолали пандемію. COVID-19 все ще становить загрозу для здоров’я громадян і може спричинити тяжкі ускладнення, особливо для людей у групі ризику та тих, хто не отримали вакцину. 

Старші люди віком 60+, а також ті, хто мають хронічні захворювання, як-то серцево-судинні хвороби, ХОЗЛ, онкологічні захворювання, цукровий діабет тощо, обов’язково мають дотримуватися відомих рекомендацій. Якщо ваші рідні у групі ризику, їм варто залишатися вдома та переглянути трансляцію богослужіння вдома, а натомість ви передасте їм освячену паску. 

Святкуйте Великдень відповідально

Плануєте відвідати богослужіння? Намагайтеся уникати скупчень людей і дотримуйтеся рекомендацій, щоб уберегти себе і тих, хто поруч: 

  • Носіть маску правильно, щоби вона щільно закривала й ніс, і рот.
  • Дотримуйтесь гігієни рук: користуйтеся антисептиками з вмістом не менш як 60% спирту, не торкайтесь обличчя, особливо очей, рота, носа. Мийте руки з милом не менш як 40 секунд
  • Дотримуйтесь етикету кашлю: кашляйте та чхайте в згин ліктя чи одноразову хустинку.
  • Дотримуйтесь фізичної дистанції 1,5 метра від інших навіть на відкритому повітрі.
  • Якщо ви або ваші близькі мають симптоми ГРВІ, залишайтеся вдома.
  • У храмах необхідно посилити заходи протиепідемічної безпеки, використовувати засоби дезінфекції, тримати вхідні двері відчиненими, щоб приміщення провітрювалося.
  • Важливо дотримуватися правил гігієни під час причастя й подавати часточки з дискоса в руки. Для обтирання губ треба використовувати одноразові серветки, а щоб запивати — одноразовий посуд.
  • Достатнім виявом шанування святинь (хреста, ікон, святих мощей) є поклін перед ними, без цілування.
  • За можливості рекомендовано допускати практику загальної сповіді.

Залишатися вдома — найкращий спосіб захистити себе та інших. Щасливого й безпечного Великодня!

 

Інші новини