Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як зробити безоплатний тест на виявлення COVID-19: детальне роз’яснення
08.11.2022
16:34

Як зробити безоплатний тест на виявлення COVID-19: детальне роз’яснення

За появи симптомів ГРВІ аби перестрахуватися й не наражати оточення на зайвий ризик, радимо зробити безоплатне тестування на COVID-19, направлення на яке можна отримати у свого сімейного лікаря.

Як отримати направлення на безоплатний тест?

Згідно з Наказом МОЗ України від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)», кожен український громадянин має право на безоплатне тестування. Наразі доступні 2 типи тестування на COVID-19:

  • ПЛР-тест, чутливість якого найбільша в період між 7 і 14 днями після інфікування. Для дослідження береться мазок із носа і ротоглотки;
  • швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2, який використовують на ранніх стадіях захворювання і виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа або носоглотки. Його перевагою є швидке та легке виконання (результат готовий за 15–30 хв).

Як передбачають затверджені Міністерством охорони здоров’ям стандарти, лікар обов’язково має призначати ПЛР-тестування на COVID-19 таким категоріям:

  • людям із підозрою на COVID-19;
  • людям з ознаками інших ГРВІ;
  • людям з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам у разі появи симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом категоріям ПЛР-тестування призначають за умови, що їм не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Направлення на безкоштовне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар або, у разі його відсутності чи недосяжності, лікар із найближчого медичного закладу.

 Якщо з будь-яких причин лікар відмовляється дати таке направлення, звертайтеся на контакт-центр МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Алгоритм дій за появи перших симптомів ГРВІ:

Якщо ви проживаєте там, де й раніше:

  • самоізолюйтеся;
  • зателефонуйте сімейному лікарю або зверніться до найближчого медичного закладу;
  • отримайте направлення на безоплатне тестування або швидкий тест.

Для внутрішньо переміщених людей:

  • зверніться до найближчого медичного закладу та отримайте направлення на безоплатне тестування або швидкий тест.

Для військовослужбовців:

  • зверніться до військового лікаря або до військово-медичних установ у пунктах постійної дислокації військових частин та отримайте направлення на безоплатне тестування або швидкий тест.

Важливо: самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів через 5 днів з дати їх виникнення або з дати позитивного результату тестування. Якщо ж відчуваєте погіршення стану, викликайте «швидку» лише за необхідності невідкладної допомоги при симптомах та станах, що виникають у пацієнтів із COVID-19. Наразі в Україні на стаціонарне лікування направляють пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих, а рішення про госпіталізацію приймає лікар на основі проведеного обстеження.

Вакцинація

Безпечність вакцинації доведена вже давно, і нині це єдиний шанс захиститися від важкого перебігу коронавірусної хвороби. Отримати своє щеплення від COVID-19 можна в будь-якому закладі первинної медичної допомоги, незалежно від наявності декларації з лікарем і типу дози (першої, другої чи бустерної). Для цього:

  • зверніться до найближчого медичного закладу, знайдіть пункт вакцинації  або за телефоном гарячої лінії НСЗУ 1677;
  • візьміть паспорт;
  • прийдіть та отримайте щеплення.

Пам’ятайте: вакцина може захистити вас від інфікування або суттєво полегшити перебіг коронавірусної хвороби. Перед вакцинацією варто проконсультуватися з вашим лікарем, а перед самим щепленням — повідомити медичного працівника, який робить укол, про наявні хронічні захворювання.

Інші новини