Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Згідно із бюджетом, цього року виділено понад 207 млн грн на фінансування послуг із профілактики вірусу імунодефіциту людини, догляду і підтримки пацієнтів, що живуть із ВІЛ.
09.06.2020
13:07

З 2019 року Центр громадського здоров’я України реалізовує програми профілактики ВІЛ і догляду та підтримки людей, які живуть з ним

Цьогоріч Центр продовжує координувати громадські організації у регіонах, які є основним надавачем послуг. Згідно із бюджетом, цього року виділено понад 207 млн грн на фінансування послуг із профілактики вірусу імунодефіциту людини, догляду і підтримки пацієнтів, що живуть із ВІЛ.

Зокрема, за підтримки Центру громадського здоров’я України та за кошти державного бюджету з листопада минулого року благодійна організація «100% життя» (Львів) надає послуги соціального супроводу людям, які живуть з ВІЛ у Львівщині та Тернопільщині.

У Львівській області з листопада 2019 року до березня 2020-го, понад 440 ВІЛ-позитивних людей залучили до інтервенцій «Кроки до здоров'я» та «Школи пацієнта». Близько 800 осіб із оточення людей, що живуть з ВІЛ отримали послуги з тестування на ВІЛ. 

Окрім постійного супроводу та підтримки соціальних працівників, клієнти проєкту отримали продуктові набори та психологічну підтримку. 

Торік у Львівщині на ці послуги витратили 988 тис. грн, після чого супровід продовжувався за підтримки Глобального Фонду. У Тернопільщині витратили 107 тис. грн, після чого супровід продовжувався за підтримки Глобального Фонду.

Цьогоріч завдяки Центру на соціальний супровід людей, що живуть із ВІЛ у Львівщині виділено 801 767 грн. У Тернопільщині — 355 121 грн.

Протягом шести місяців цього року Центр громадського здоров’я України надав полтавській Благодійній організації «Світло надії» 624 391 грн. на реалізацію програм з профілактики ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику та догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ.

Завдяки коштам, які надав Центр провели:

  • 2 306 скринінгів на туберкульоз;
  • 1 632 тестування на ВІЛ;
  • 8 358 консультацій;
  • 1 587 сесій «Школа пацієнта».

 Це допомогло 2 822 особам із груп ризику щодо інфікування ВІЛ та 279 людям, що живуть із ВІЛ у Полтавській області отримати базовий пакет профілактичних послуг та допомогу у формуванні прихильності до лікування ВІЛ.

Протягом листопада—грудня минулого року Центр громадського здоров’я України надав Миколаївському місцевому благодійному фонду  «Юнітус»  майже 174 тис. грн в рамках фінансування загальнодержавної програми профілактики ВІЛ-інфекції серед груп підвищеного ризику. Протягом січня-травня цього року Центр надав благодійному фонду «Юнітус» понад 205 тис. грн. 

Завдяки цим коштам вдалося надати послуги профілактики ВІЛ-інфекції для понад 17 тис. клієнтів із груп підвищеного ризику.

У перелік послуг включено:

Отримання роздаткових матеріалів: шприців, спиртових серветок, презервативів  та лубрикантів, інформаційних листівок та  матеріалів.

Консультаційні послуги.

Асистування тестуванню за допомогою експрес-тесту на ВІЛ. 

Скринінгове опитування щодо туберкульозу.

Інші новини