Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Попередження про шкоду куріння
16.10.2023
09:55

З 2024 року попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки сигарет

Кабінет міністрів України скасував чинні норми щодо маркування пачок сигарет та тютюнових виробів. Відповідну постанову було прийнято урядом з метою повноцінного впровадження нових норм, які набувають чинності  11 січня 2024 року. 

Згідно з нововведеннями, виробники мають розміщувати на упаковках із сигаретами оновлені графічні та текстові зображення медичних попереджень про шкоду та наслідки куріння, розроблених Міністерством охорони здоров'я і затверджених Міністерством юстиції України. 

Ухвалено 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів. 

Нагадаємо, з 11 липня 2023 року в Україні діє комплексний антитютюновий Закон №1978, норми якого  базуються на положеннях Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння у Європейському Союзі. 

Згідно з основними положеннями директиви №2014/40/ЄС, які впроваджує цей Закон, в країні заборонені ароматизовані сигарети і тютюн для  самокруток; на упаковках із сигаретами має бути медичне попередження до 65% від площі пачки; виробники мають надавати в Держпродспоживслужбу інформацію про інгредієнти, що містяться в тютюнових виробах; на електронних сигаретах та рідинах, заправних контейнерів, на бездимних тютюнових виробах мають бути медичні попередження для споживачів. Також забороняється рекламувати та стимулювати продаж пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет. 

Варто зазначити, що в Україні ще з 2012 року більшість форм реклами тютюнових виробів заборонено. Нова постанова уряду вирішує питання, пов'язане з раніше нерегульованою нормою щодо демонстрації виробів у точках продажу, що створювало ризики того, що діти й підлітки можуть активніше долучатися до куріння під впливом реклами, а також регулює рекламу вейпів та електронних сигарет.

Постанова уряду щодо маркування пачок сигарет та тютюнових виробів завершує процес імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, відповідно до якої оновлюється маркування пачок.

Інші новини