Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
06.08.2021
09:55

З початку року в Україні від спалахів гострих кишкових інфекцій постраждало 604 людини

З початку цього року і станом на 1 серпня 604 людини, з них 447 дітей, постраждали через спалахи кишкових інфекцій. Всього зареєстрували 50 спалахів.

Лише у липні 2021 року захворіло 137 людей, серед них — 98 дітей. Усього зафіксували 12 спалахів інфекційних хвороб:

  • 6 спалахів гострих кишкових інфекцій невстановленої етіології, під час яких постраждали 71 людина, з них 54 дитини;
  • 3 спалахи сальмонельозу, постраждали 34 людини, з них 15 дітей;
  • 2 спалахи ротавірусного ентериту, постраждали 29 людей, з них 28 дітей;
  • один спалах вірусного гепатиту А, постраждали 3 людини, з них 1 дитина;
  • ще щодо 4 спалахів триває епідеміологічне розслідування та протиепідемічні заходи.

Найбільше спалахів у липні виникало в дитячих оздоровчих закладах і закладах з організованим відпочинком для груп дітей (33,3%) та в побуті (25,0%). Решта спалахів сталися в дитячих дошкільних закладах (16,7%), закладах громадського харчування (16,7%) та в закладі охорони здоров’я (8,3%).

За 6 місяців 2021 року в Україні зареєстрували 38 спалахів інфекційних хвороб. Захворіли 467 людей, серед них — 349 дітей. Усього зафіксували:

  • 18 спалахів гострих кишкових інфекцій встановленої та невстановленої етіології, під час яких постраждали 124 людини, з них 118 дітей;
  • 10 спалахів ротавірусного ентериту, постраждали 210 людей, з них 201 дитина;
  • 9 спалахів сальмонельозу, постраждали 167 людей, з них 61 дитина;
  • один спалах вірусного гепатиту А, постраждали 17 людей, з них 16 дітей.

Переважно спалахи виникали в дитячих дошкільних закладах (52,6%), у закладах громадського харчування (13,2%) та в побуті (13,2%). Решта спалахів сталися в школах (10,5%), дитячих оздоровчих закладах і закладах з організованим відпочинком для груп дітей (туристичні бази, готелі, садиби та ін.) (7,9%), а також у закладі охорони здоров’я (2,6%).

Причинами харчових отруєнь та інфекційних хвороб, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни людьми, що займаються приготуванням страв.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, і дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо й морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
  • зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця й морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоби вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Ознайомитися з пам’яткою для населення щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь від Держпродспоживслужби можна тут.

Інші новини